Trump se vratio u Bijelu kuću

RSE
Autor 6.10.2020. u 09:38

Trump se vratio u Bijelu kuću

AP Photo/Alex Brandon

Američki predsjednik Donald Trump stigao je 5. oktobra u Bijelu kuću nakon napuštanja bolnice “Walter Reed”u predgrađu Washingtona, gdje se tri dana liječio od bolesti koju izaziva korona virus, COVID-19.

U video poruci koju je objavio na svom Twitter nalogu, Trump je poručio građanima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da će ta zemlja pobijediti korona virus “najboljim lijekovima”i vakcinama, te da se ne boje.

„Naučio sam toliko toga o korona virusu, i jedno je sigurno, ne dopustite da dominira, ne bojte se ga. Pobijedit ćemo to ”, rekao je Trump.

Dodao je da se nije osjećao dobro prije odlaska u bolnicu 2. oktobra, ali da se nakon samo jednog dana u bolnici osjećao dovoljno dobro da se tada mogao vratiti u Bijelu kuću.

Nekoliko sati ranije, tokom izlaska iz bolnice, najavio je skori povratak kampanji.

“Uskoro se vraćam kampanji! Lažne vijesti prikazuju samo lažne ankete”, napisao je Trump uoči samog izlaska iz bolnice.

Sean Conley, ljekar Bijele kuće, kasno u ponedeljak veče je rekao da Trump “možda još nije potpuno” izliječen, ali da se medicinski tim složio da predsjednik napreduje “podržavajući njegov siguran povratak kući, gdje će biti 24 sata okružen medicinskom njegom svjetske klase”.

Conley je potvrdio da je Trump i dalje na steroidu deksametazon i da je primio tri doze remdesivira. Međutim, liječnik je izbjegao da komentariše specifičnosti Trumpovog liječenja.

Sve veći broj ljudi oko predsjednika, uključujući njegovu suprugu Melaniju, starije pomoćnike i republikanske senatore, pokazao je pozitivan test na korona virus.

Portparolka Bijele kuće Kayleigh McEnany rekla je 5. oktobra da pozitivna na korona virus, ali da nije imala nikakvih simptoma.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor 6.10.2020. u 09:38