Trump zatvara vrata

Ines Zöttl
Autor 25.6.2020. u 13:26

Trump zatvara vrata

foto: Getty Images

Doseljenici su Ameriku napravili velikom. Sada Donald Trump ograničava izdavanje viza – on želi u izbornoj godini obezbijediti poslove Amerikancima. To pogađa i njemačka preduzeća.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Kad je Denis Wagner došao na praksu u Detroit, htio je kao student iz Njemačke ostati samo par mjeseci. U međuvremenu Wagner živi već skoro 20 godina u SAD. U Atlanti u saveznoj državi Džordžiji napravio je kćerku firmu isporučioca čelika BESTAR iz Remšajda. Wagner zapošljava 15 radnika, plaća porez u Americi, njegova kćerka upravo je maturirala i u međuvremenu cijela porodica ima američko državljanstvo.

Ako se bude radilo po Donaldu Trumpu u bliskoj budućnosti teško da će biti takvih uspješnih doseljeničkih priča.

Ovoga tjedna predsjednik SAD uveo je nova vizna ograničenja koja pogađaju studente, au-pairs, sezonske radnike ali i visokokvalifikovane i menadžere. Trumpovo obrazloženje: U konjukturnoj krizi izazvanoj Coronom stranci predstavljaju „izuzetnu prijetnju za zapošljavanje američkih radnika“. Prema objašnjenju vlade obustava izdavanja viza, koja zasada važi do kraja godine, oslobodiće 500 000 radnih mjesta za nezaposlene Amerikance. SAD bi proizvele „Amerika – first – polet“ rekao je jedan visoko rangirani službenik u razgovoru sa novinarima.

Za BESTAR poduzetnika Wagnera to znači da ubuduće neće više moći dovesti tehničara iz Njemačke ako bi kod njegovih kupaca došlo do problema u obradi specijalnog čelika za industrijske pile i noževe. Za druga preduzeća su posljedice još dramatičnije. Autokoncerni kao VW ili BMW trebaju stalni transfer know how, već i zbog toga što Amerika naprimjer ne poznaju obrazovanje profesije kao mehanotronik. Apsolventi koledža kopiraju ručni rad uvezenih inostranih majstora.

Jesu li pravila samo manevar da bi učinili bazu sretnom?

Međutim njihovu L- 1 vizu Trump sada blokira isto kao i radnu dozvolu za inostrane članove poslovodstva međunarodnih koncerna. Također i sezonski radnici, koje i sam Trump zapošljava u svome golf klubu i hotelima kao čistačice i konobare su pogođeni ovom zabranom, sa nekoliko malo izuzetaka.

Međutim nekadašnji imobilijski mogul ima trenutno druge proritete: U novembru su izbori. „Trump mora obradovati svoju bazu“, jasan je Wagner. Konačno predsjednik je u svome mandatu uradio malo toga: „Radi se o simbolici.“ Isto kao i Wagner većina posmatrača sumnja da će preduzeća sada umjesto stranaca masovno zapošljavati Amerikance.

Sophie Alcorn je advokatica i stručnjak za imigraciono pravo u Silicon Valley i pomaže firmama da dovede u SAD stručnjake koje su našli u inostranstvu. Mnogi njeni klijenti su tehnološki koncerni i IT-Start-ups i stalno imaju iste probleme. “Moji klijenti mi kažu: ‘Sophie, mi bi smo bili radosni kad bi smo mogli bez tebe i tih troškova, ali mi ovdje ne možemo naći nikoga za taj posao‘.“

Posebno u tehnološkoj branši ogorčenje je veliko

Oko tri četvrtine takozvanih H-1B viza za specijaliste tradicionalno ide na tehnološku branšu. Preduzeća često daju hiljade dolara za kompleksan proces podnošenja zahtjeva da bi doveli u zemlju stručnjake za polja budućnosti kakva je naprimjer umjetna inteligencija. A svako drugo preduzeće iz Fortunine liste 500 je prema jednoj studiji iz 2017. osnovao doseljenik ili dijete doseljenika.

U tehnološkoj branši Trumpov najnoviji manevar diskriminacije izazvao je sveobuhvatnu ljutnju:

  • Šef Apple Tim Cook izjavio je da je „duboko razočaran“. Amerika je doseljenička nacija, koja je izgrađena na različitostima i „stalnoj nadi na američki san“, objasnio je Cook: „Bez to dvoje nećemo imati novo blagostanje.“
  • Amazon, koji je 2019. dobio više H-1b viza nego bilo koje drugo preduzeće upozorio je na mogućnost gubitka konkurentnosti gospodarske sile.
  • Čak i šef Tesle Elon Musk, koji važi kao neko ko ima razumijevanje za predsjednika, kritikovao je stopiranje viza.
  • „Sada nije vrijeme da našu zemlju odsječemo od talenata ovoga svijeta ili da stvaramo nesigurnost i strah“, upozorio je predsjednik Microsofta Brad Smith.

Međutim izgleda da je Trumpu to već uspjelo. Advokatica Alcorn kaže da njen telefon ne miruje. Da li preduzeće, radni migranti ili porodice koje se nadaju spajanju – „svi imaju strah“. Alcorn vjeruje da bi mnogi mogli odustati od borbe za radnu dozvolu: „Ja se bojim da ova pravila ostvaruju svoj cilj da uplaše ljude i imigrante učine žrtvenim jarcima.“

Cornel Fuerer je jedan od onih koji Trumpov antiimigracioni kurs posmatra sa rastućom nelagodnošću. Švajcarski pravnik pripada soju visokokvalifikovanih doseljenika oko kojih se bore vlade cijeloga svijeta. On je studirao u Ženevi i Njujorku i radio, između ostalog, u Hongkongu i Dizeldorfu. Njegov poslodavac DuPont poslao ga je 2007. u St. Louis u Misuri.

Svakim potezom se kurs protiv doseljenika pooštrava

U međuvremenu Fuerer i njegova porodica imaju dugo željenu zelenu kartu koja im daje pravo na trajni boravak u SAD. U svakom slučaju na papiru. Potpredsjednik preduzeća za sjemensku i agrarnu hemiji Corteva Agriscience ne osjeća se više sasvim sigurnim: „To su veoma zastrašujuća vremena za one koji nemaju državljanstvo SAD.“ Fuerere posmatra kako Trumpova vlada svakim potezom pooštrava svoj kurs protiv doseljenika.

Pritom je on siguran da nije oduzeo posao nijednom Amerikancu. Konačno njegov poslodavac je morao ubijediti urede SAD da stranac donosi nezamjenjive kvalifikacije. Fuerer ne želi napustiti svoju izabranu domovinu SAD. On vjeruje da Trump ne predstavlja većinu društva: „Samo jedan mali rubni dio stanovništva je neprijateljski prema strancima.“

I advokatica Alcorn je ubjeđena da je Amerika za mnoge ljude na svijetu još uvijek „svjetionik nade“. Međutim, sada kad telefonira sa prijateljima u Njemačkoj skoro da se ne osjeća čežnja za Novim svijetom: „Oni mi kažu: ‘Amerika gori, zašto bi se trebao tamo preseliti?‘“ Pravnica na to ima još jedan odgovor: „Ja pokušavam objasniti da postupanje našega predsjednika ne odslikava naše društvo i naše gospodarstvo.“

spiegel.de

Ines Zöttl
Autor 25.6.2020. u 13:26