Trumpov čovjek u Moskvi

 Mike Eckel,
Autor 21.7.2017. u 09:35

Trumpov čovjek u Moskvi

Piše: Mike Eckel, Mprevela Biljana Jovićević

Milijarder, bivši guverner i diplomata u pet američkih administracija, kritičar i aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Država koji ga je predložio, ali i Rusije, u kojoj pak ima različite poslovne interese, kandidat je za vruću diplomatsku stolicu u Moskvi.

Jon Huntsman, bivši guverner savezne države Juta, kojeg je predsjednik Donald Trump nominovao za sljedećeg ambasadora u Rusiji, svoje će diplomatsko iskustvo i poslovnu sposobnost staviti na test ako bude predstavljao interese SAD u Moskvi.

Njegova nova dužnost, koja tek mora da bude odobrena u Senatu, predstavlja poseban izazov zbog brojnih istraga koje se vode u Sjedinjenim Državama zbog optužbi da se Kremlj miješao u američke predsjedničke izbore 2016., na kojima je Trump došao na vlast. Rusija neprekidno demantuje te tvrdnje.

Diplomatski veteran, koji je služio u administracijama pet američkih predsjednika i koji je bio jedan od kandidata za republiknsku predsjedničku nominaciju 2012., Huntsman ima ograničeno iskustvo kada je riječ o Rusiji.

Kao izaslanik bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame u Kini, on je pomogao održavanju odnosa Vašingtona i Pekinga koji uvjek predstavljaju izazov. Ovaj 57-godišnji milijarder, takođe je bio i ambasador u Singapuru u administraciji predsjednika Georgea H. W. Busha starijeg.

Huntsman već mjesecima slovi kao Trumpov izbor za poziciju u Moskvi, iako je u prošlosti bio kritičan prema svom budućem pretpostavljenom.

Tokom predsjedničke kampanje 2016., budući Trumpov ambasador je pozvao datašnjeg predsjedničkog kandidata da se povuče iz utrke, nakon što je u gotovo u finišu predsjedničke kampanje prikazan sad već čuveni snimak Trumpa, u tom trenutku zvaničnog republikanskog kandidata, u kojem podstrekuje na “pipkanje” žena.

James Collins, koji je tokom administracije predsjednika Billa Clintonabio ambasador u Moskvi, od 1997. do 2001., govorio je o Huntsmanu kao kandidatu, nakon što se već u martu u američkim medijima pojavila informacija o njegovoj mogućoj kandidaturi.

Gospodin Huntsman će biti viđen kao veoma dobro profesionalno rješenje, nekoga ko je politički relevantan,” rekao je Collins.

“Mislim da će to biti protumačeno kao signal da će Trump odabrati nekoga sa političkim iskustvom”, procijenio je ovaj diplomata.

Ako bude izbran, Huntsman odlazi u Moskvu usred veoma problematičnih odnosa između dvije supersile.

Trump i Putin susreli su se dva puta na summitu Grupe 20 (G20) u Hamburgu 7. jula

Trump i Putin susreli su se dva puta na summitu Grupe 20 (G20) u Hamburgu 7. jula

Trump se zalaže za popravljanje odnosa sa Rusijom koji su veoma nategnuti posljednjih godina zbog sukoba u Ukrajini i Siriji.

Američki predsjednik se susreo dva puta sa svojim ruskim kolegom, Vladimirom Putinom, na summitu Grupe 20 (G20) najrazvijenijih država u Hamburgu 7. jula, kada su se rukovali i razmijenili kurtoazne pozdrave ispred kamera, dok su pokušavali da odaju utisak atmosfere srdačnosti.

Međutim, iza tih osmjeha dvostranački pritisak u SAD protiv takvog pristupa nastavlja da raste, kako su otkriveni kontakti između Trumpovog izbornog tima i ruskih zvaničnika uoči izbora, izazvali politički bijes u Vašingtonu, koji se kao tamni oblak natkrio nad Huntsmanovim dolaskom u Moskvu.

Prethodni američki ambasadori u Moskvi imali su prilično teško iskustvo za vrijeme njihovih mandata u Rusiji.

Odlazeći ambasador, John Tefft je karijerni diplomata, koji se suočavo sa optužbama, uključujući i nekima koje su dokazano bile lažne – za podsticanje nereda u Rusiji, što su plasirali lojalista Kremlja.

Tefftov prethodnik, Michael McFaul je bio suočen sa otvorenim neprijateljstvom od samog početka mandata u Rusiji.

Već drugog dana na dužnosti ambasadora 2012., jedna novinarka na NTV (ruska TV stanica pod kontrolom države a u vlasništvu gasnog giganata Gazproma) u živom televizijskom programu McFaula je optužila da je poslat da podigne revoluciju.

Kada su izvještaji o Huntsmanovoj mogućoj nominaciji objavljeni u martu, Kremlj je reagovao sa oprezom.

“Mi ćemo pozdraviti bilo kojeg šefa američke ambasade u Rusiji koji će biti snažan zagovornik ideja o razvoju dijaloga između dvije zemlje” rekao je portparol predsjednika Rusije, Dmitrij Peskov u saopštenju.

Ambasada Sjedinjenih Država u Moskvi

Ambasada Sjedinjenih Država u Moskvi

“Potemkinova politika”

Jon Huntsman, koji je oženjen i ima sedmoro djece, uključujući i dvoje usvojenih, dolazi iz bogate porodice iz američke države Juta, koja je svoje bogatstvo stekla na hemijskoj proizvodnji.

Njegova porodična kompanija ima značajne holdinge u Rusiji, uglavnoom fabrike koje proizvode poliretanske hemikalije koje se koriste u svemu, od pjene za madrace, uložake za cipele, sastave koji se koriste sa podove i druge potrebe, kako za domaćinstvo tako i u industriji.

Huntsman takođe sjedi u bordu direktora američkog proizvođača automobila Ford-a, koji ima brojne fabrike u Rusiji, kao i teške opreme Catepillar koja ima ogromnu elektranu u regionu Lenjingrada izvan Sankt Petersburga.

U prošlosti, prema izvještajima medija, Huntsman se u odnosu na svoje dužnosti, izuzimao iz svakog relevantnog holdinga da bi ispunio etičke zahtjeve federalnih zvaničnika.

Huntsman je vjernik Crkve Isusa Hrista svetaca posljednjih dana, nezvanično poznate kao Mormoni. Crkva je jedna od sedam religijskih zajednica koje su u Rusiji predmet rastućeg pritiska vlasti.

Huntsman je takođe na poziciji predsjednika Atlanskog vijeća, uticajne vašingtonske nevladine organizacije koja je često zauzimala oštre političke stavove prema Rusiji, ali mjesecima uoči nominacije, on se suzdražavao od iznošenja takvih gledišta prema Moskvi.

Ipak ponešto od Huntsmanovih stavova prema Rusiji, može se vidjeti sa web sajta koji je otvorio 2012., kada je aktivno razmišljao o predsjedničkoj utrci – kao protivkandidat Obami koji je tada bio na reizboru za drugi mandat.

Huntsman je tada uzeo za metu Obamino “resetovanje” odnosa sa Rusijom, politiku čiji je cilj bilo popravljanje odnosa SAD-Rusija, koji su bili zategnuti zbog kratkog rata Moskve sa Gruzijom 2008.

To je Potemkinova politika” naveo je tada u saopštenju.

“Raditi sa Rusijom da bi se postigla bolja saradnja je potrebno, ali mi ne smijemo od tih odnosa praviti ogledalo ‘potemkinovog sela’ u kojem se pretvaramo da je Kremlj više partner nego što jeste, više demokratičan nego što jeste, da više poštuje ljudska prava nego što ih poštuje, i da je manja prijetnja svojim susjedima nego što jeste”.

Ova izjava se više na nalazi na web sajtu Jon Huntsmana, ali se do nje može doći pretargom interneta.

Radio Slobodna Evropa

 Mike Eckel,
Autor 21.7.2017. u 09:35