Trumpov govor o stanju nacije: Apsurdni šou

 Marc Pitzke
Autor 31.1.2018. u 13:48

Trumpov govor o stanju nacije: Apsurdni šou

Foto: AP 

“State of the Union” je američka tradicija: predsjednik kongresu obrazlaže svoju agendu da bi ujedinio naciju. Donald Trump je međutim, od svoga nastupnog  govora načinio klin koji razdvaja.

Komentar piše: Marc Pitzke  New York
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Ritual je zastario. Još davno prije Donalda Trumpa tradicionalni govor američkog predsjednika o stanju nacije bio je još samo isprazni šou. Patos, oduševljenje, Bog neka čuva Ameriku: čak i politički entuzijasti zaboravljali su to vrlo brzo. Ne bez razloga opominjao je još Woodrow Wilson, koji je ovu dosadnu ceremoniju osnovao: „Bilo bi bolje da nije postala običajem.“

Uprkos tomu postala je običajem – međutim, nikada prije nije vođena ad absurdum kao sada sa prvim Trumpovim „Stanjem nacije“. Umjesto da miri Amerikance, on ih je još više razdvajao, umjesto da Kongres oduševi svojom agendom, on dalje tjera jedne protiv drugih, umjesto iskrenog izvještaja o stanju nacije bila su to propaganda, izvrtanja i laži.

Doseljenici su ubice, poreska reforma je najbolja svih vremena, „rat protiv divnog, čistog uglja“ je prošlost, opet će se praviti automobili i graditi autoputevi, lijekovi će biti jeftinij, „Islamska država“ je pobjeđena, Gvantanamo ostaje otvoren, Sjeverna Koreja je „zanemarljiva“, mi trebamo više atomskih bombi, svi Amerikanci moraju vjerovati u boga: skoro svaki dio sadrži novu grotesku gdje su  zrnca istine pokopana pod lavinom demagogije.

Samo jedna riječ potpuno je izostala u 80 – minutnom rekordnom govornom maratonu – najvažnija riječ koja visi iznad Trumpovog predsjednikovanja kao sječivo giljotine: Rusija.

Na tribini su sjedili počasni gosti, kao i uvijek bili su to Amerikanci, koji su se kvalificirali svojim herojstvom ili preživljenim nesrećama. No nikada prije nisu bili tako bestidno istrumentalizirani. Najlošije su prošle dvije uplakane porodice, čije su kćerke, ubijene od strane meksikanskog ganga MS – 13, poslužile su kao primjer za nedjela svih ilegalnih imigranata. „Cijela Amerika suosjeća sa vama“, intonirao je Trump i pauzirao za aplauz, „320 miliona srca plače za vama.“

Tipičan Trump. Bazi bi se to moglo dopasti. A drugima? Sigurno manje. Moto je bilo jedinstvo – efekat razdvajanje. Demokrati su šutjeli, gunđali ili uopšte nisu došli. Republikanci su klicali po komandi.

A ko je najčešće aplaudirao poslije svake rečenice? Trump sam.

President Trump Addresses The Nation In His First State Of The Union Address To Joint Session Of  Congress

Foto: AFP

Nasuprot tomu prva dama je pljeskala manje. Drugačije nego njene prethodnice u ovim prilikama Melania Trump održala je veoma hladnu distancu. Već na putu na Kaptol nije sjela u Trumpovu limuzinu i došla je sama, nije pokazivala svoja osjećanja i demonstrativno je nosila kremasto bijelo što je simbolična boja kuražiranih žena što su mnogi komentatori odmah primjetili.

State Of Union

Foto: AP

Slučajnost? Trumpova navodna afera sa porno glumicom Stormy Daniels veoma je razljutila Melaniju. Zato očigledno nije došla sa njim u Davos nego je rađe otišla u banju.

Uostalom neposredno nakon Trumpovog govora Stormy Daniels nastupila je u noćnom šouu “Jimmy Kimmel Live”. Nije rekla puno ali zato se više smijala. Ad Absurdum.

spiegel.de

 Marc Pitzke
Autor 31.1.2018. u 13:48