Trumpov kandidat za Svjetsku banku – Malpass: Palikuća kao vatrogasac

Marc Pitzke
Autor 7.2.2019. u 16:28

Trumpov kandidat za Svjetsku banku – Malpass: Palikuća kao vatrogasac

Foto: AP / Evan Vucci – Donald Trump i David Malpass

Američki ekonomist David Malpass je oštar kritičar Svjetske banke. Uprkos tome – ili upravo zbog toga – Donald Trump ga je sada nominovao za novog šefa ove institucije. Eksperti su zaprepašteni.

Piše: Marc Pitzke, New York
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

„Nema panike“, umirivao je finansijski ekspert. Turbulencije na američkom tržišta nekretnina su samo dio neophodne korekcije: „Gospodarstvo je robusno i rasti će slijedećih mjeseci ako ne čak  i godina.“

Ove riječi potiču iz avgusta 2007. godine. Finansijska kriza bila je u naletu, stručnjak se zvao David Malpass, bio je glavni ekonomist tradicijom bogate američke investicione banke Bear Stearns i u jednom eseju u “Wall Street Journal“ podcjenjivao je nadolazeću oluju.

Sedam mjeseci kasnije kolabirao je Bear Stearns koji je bio suodgovoran za krizu. Onda je uslijedio bankrot Lehman Brothers. Svijet je potonuo u spiralu krize.

To nije smetalo Malpassovoj karijeri. Postao je samostalan, i dalje je nesmetano davao pogrešne prognoze i priključio se Donaldu Trumpu. A on ga sada nominira za novog predsjednika Svjetske banke.

Naravno nisu samo profesionalne pogreške to što Malpassovo imenovanje čini kontroverznim. Ono što još više smeta jeste njegova čvrsta averzija protiv upravo one Svjetske banke koju on sada u ime Trumpa treba voditi – i možda iznutra razoriti.

Malpass, 62, treba naslijediti dosadašnjeg predsjednika banke Jim Yong Kima, koji je iznenada odstupio. Kao najveći ulagač SAD tradicionalno određuju kandidata, dok Evropljani postavljaju šefa Međunarodnog monetarnog fonda (IWF). Izbor je vodila Trumpova kćerka Ivanka – što je mnoge pogrešno vodilo ka pretpostavci da bi ovoga puta to po prvi put mogla biti žena, naprimjer Indra Nooyi, bivša šefica Pepsi.

„To je jedan veoma specijalan čovjek“, rekao je predsjednik SAD u utorak kada je predstvaljao svoj izbor za mjesto šefa najveće svjetske razvojne banke – koja mu je, kao sve strano i sve što ne može direktno kontrolisati, trn u oku. „Ja poznajem Davida već dugo.“

Malpass doduše ima uglednu karijeru, radio je pod Ronaldom Reaganom i Georgem Busshem. Ipak nominiranje je odmah izazvalo zaprepaštenje. „Jedan nepopravljivi palikuća postaće sad naš vatrogasac“, twitirao je liberijski bivši političar Gyude Moore.

Trump rado razbija institucije tako što ih podredi njihovim najžeščim kritičarima. Scott Pruitt je američki Ured za zaštitu okoline EPA tužio desetine puta prije nego što će ga voditi i dopustiti da iskrvari. Ministar energije Rick Perry, bivši ministar unutrašnjih poslova Ryan Zinke i njegov predloženi naslijednik David Bernhardt – svi također nadležni za pitanja zaštite okoline – radili su prije za naftnu industriju.

Šta Malpass misli o Svjetskoj banci nije tajna. On je od 2017. kao američki sekretar za finansije bio za nju nadležan  i nije imao dlaku na jeziku. On je inssistirao na tome da se njena „nametljiva“ uloga u zemljama u razvoju smanji u korist privatnog sektora. Kritikovao je plate saradnika i avionske karte prve klase. Označavao ih je kao „često korumpirane“ i kao simbol koji šteti globalnom razvoju.

Prije svega postavlja se protiv Kine, koja kao glavni dužnik Svjetske banke istovremeno kroz Azijsku infrastrukturnu investicionu banku stvara pacifičku konkurenciju: „Kina ima mnogo resursa.“

„Malpass će sigurno uticati na odnose sa Kinom“, kaže finansijski stručnjak Scott Morris iz Centra za globalni razvoj magazinu „Foreign Policy“. Otvoreno pitanje je: „Kakvu ulogu će igrati njegova Svjetska banka?“

Pritom neki koraci ukazuju na to šta Malpass propagira. On poziva Svjetsku banku na reforme, povećanje kapitala i više transparentnosti. On pledira za pojednostavljenje misije u borbi protiv siromaštva i novi pogled na to šta stvarno treba treći svijet.

Malpassovi protivnici vide još jednu šansu

Međutim Malpass je u prvom redu obavezan Trumpovoj doktrini “America First” a ona nema mjesta za multilateralnost. Malpass mora obezbjediti, naglasio je Trump u utorak, da američki poreski novci koji dolaze u Svjetsku banku „služe američkim interesima“.

Malpassovi protivnici vide još jednu šansu da okrenu kormilo – revolt svih dioničara Svjetske banke u kojoj SAD nema ni većinu niti pravo veta. Međutim za to bi se morali Evropljani udružiti protiv Trumpa ili dovoljno država povezati iza drugog kandidata.

U svakom slučaju za Trumpa je Malpass gotova stvar. U Bijeloj kući okrenuo se njegovoj ženi i djeci koji su stajali pored njega: „Želim vam svima čestitati.“ Kao da je cijela porodica dobila zgoditak u TV šou.

spiegel.de

Marc Pitzke
Autor 7.2.2019. u 16:28

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija