Trumpov novi savjetnik za bezbjednost: Baš taj Bolton

Roland Nelles
Autor 23.3.2018. u 17:23

Izdvajamo

  • Otvoreno ostaje pitanje kako će se Bolton razumjeti sa ministrom odbrane Jamesom Mattisem i komandantom štaba Johnom Kellyem. Obojica su često imali neslaganja sa McMasterom i zalagali su se za njegovo otpuštanje. Međutim, prema medijima oni skeptično gledaju na imenovanje Boltona. Doduše obojica također važe kao jastrebovi. Međutim Bolton bi i za njih mogao biti suviše radikalan, čuje se u Vašingtonu. Možda će se ovaj prijeteći konflikt ubrzo riješiti sam od sebe: navodno šef štaba John Kelly stoji također na Trumpovoj listi za odstrel.

Povezani članci

Trumpov novi savjetnik za bezbjednost: Baš taj Bolton

Foto: REUTERS

Slijedeći, molim: Donald Trump zamijenio je svoga savjetnika za bezbjednost H.R.McMastera tvrdolinijašem Johnom Boltonom. On važi kao grub u ophođenju i ratni huškač. Šta to znači za američku vanjsku politiku?

Autor: Roland Nelles, Washington
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Izmjena je bila očekivana ali je ipak došla iznenađujuće brzo: predsjednik SAD Donald Trump otpustio je svoga savjetnika za bezbjednost H.R. McMastera. Njegov naslijednik biće John Bolton, nekadašnji ambasador SAD u UN za vrijeme George W. Busha.

Trump je time dao signal koji će se jasno razumjeti kako u SAD tako i vani. U Vašingtonu je došlo vrijeme jastrebova.

Otkuda baš Bolton. Kao jedva ko drugi ovaj 69-godišnjak je oličenje agresivne, jednostrane vanjske i bezbjednosne politike, koja tvrdokorno slijedi američke interese i u nedoumici brani ih vojnim sredstvima. I sami republikanci opisuju čovjeka sa gustim brkovima kao „neokonzervativca na stereoide“. Senator Rand Paul, i sam konzervativac, upozorava da je Bolton opsjednut time da ponovi sve vanjskopolitičke greške Amerike iz posljednjih 15 godina.

Bolton je sada na centralnom koordinacijskom mjestu supersile: nacionalni savjetnik za bezbjednost koordinira vanjsku i bezbjedonosnu politiku vlade i jedan je od najvažnijih savjetnika predsjednika – na primjer kod odlučivanja o ratu i miru.

Da Bolton njeguje izuzetno agresivan stil pokazao je u pripremama za rat u Iraku 2002. godine. Bio je pored svoga mentora, tadašnjeg vicepredsjednika Dicka Cheneya, jedan od glavnih pokretača rata. Kao državni sekretar u ministarstvu vanjskih poslova pomagao je da se iračkom diktatoru Saddamu Husseinu dokaže navodno posjedovanje oružja za masovno uništavanje. Poznato je da se ovaj konstruisani razlog za rat kasnije pokazao kao lažan.

Trump se okružuje tvrdolinijašima

Saradnici u ministarstvu vanjskih poslova ali i diplomati drugih zemalja žalili su se često na Boltonov grubi način ophođenja. Žalili su se na uvrede i prijetnje. Kad ga je George W. Bush 2005. htio postaviti za ambasadora u UN Senat ga nije podržao. 100 saradnika iz ministarstva upozoravali su na njegovo nominiranjem. Bush je na kraju postavio Boltona koristeći jedan trik u postupku. Sam Bolton je ismijavao UN. Rekao je da bi se od 38 spratova glavnog sjedišta u Njujorku deset moglo odmah precrtati a da to niko ne bi primjetio.

Imenovanje Boltona za novoga savjetnika za bezbjednost pokazuje da se sada Trump odlučio svoj tim za vanjsku i bezbjednosnu politiku popuniti sa više tvrdolinijaša. Prošle sedmice zamijenio je ministra vanjskih poslova Rexa Tillersona dosadašnjim šefom CIA Mike Pompeom. I on je kao i Bolton vjerni slijedbenik Trumpove ideologije „Amerika na prvom mjestu“.

Nasuprot tome i Tillerson i McMaster važili su u vladi kao umjerene snage. McMaster, vojni istoričar, često je izazivao nezadovoljstvo predsjednika jer je bio odmjeren i upozoravao je na umjerenost u odnosima sa saveznicima kao i protivnicima. Imao je dobar ugled među njemačkim diplomatima. Važio je u Berlinu kao jedan od malo „razumnih“ sagovornika u Trumpovoj vladi.

Poslednji konflikt između Trumpa i McMastera desio se proteklih dana. U utorak je Trump telefonirao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i čestitao mu na izbornoj pobjedi. Nakon toga u medije je dospjela informacija da je tim savjetnika za bezbjednost McMastera izričito predlagao da se Putinu ne čestita na izboru. Konačno izbori nisu bili slobodni i fer. Osim toga Putin stoji u podozrenju da je naredio napad otrovom na jednog bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji.

Trump je bio otkriven i zbog ove indiskrecije, koja je vjerovatno došla iz tima McMastera, kažu da je dobio napad bijesa. Međutim u Bijeloj kući poriču da je to razlog za razilaženje.

Sa Boltonom bi mogao Trump biti na istoj talasnoj dužini. Izučeni pravnik, koji je zbog svojih ekstremnih nazora godinama važio kao autsajder na sceni bezbjednosne politike, učinio je proteklih mjeseci sve da bi osvojio Trumpovu naklonost.

Prije svega često je nastupao kod Trumpove omiljene stanice Fox News gdje je neumjereno hvalio predsjednika. Podržao je Trumpovu kontroverznu odluku da američku ambasadu premjesti u Jerusalem. Zalaže se kao i Trump za skoro okončanje atomskog ugovora sa Iranom. On je na TV čak predlagao da SAD trebaju raditi na „promjeni režima“ u Teheranu. Po pitanju Sjeverne Koreje Bolton spada u ono malo diplomata koji se javno zalažu za preventivni vojni udar SAD protiv vođstva Sjeverne Koreje.

Trump je sve manje spreman da posluša svoje savjetnike

Za američke saveznike kao i protivnike su ove izmjene u Trumpovom timu za vanjsku i bezbjednosnu politiku loša vijest. Pokazuje se da je Trump očigledno sve manje spreman da posluša savjetnike koji zastupaju drugačije stanovište nego on. I Bolton i novi ministar vanjskih poslova Pompeo će vjerovatno prije podsticati nego kočiti Trumpove agresivne instinkte i grubi nastup u odnosima sa drugim zemljama.

Otvoreno ostaje pitanje kako će se Bolton razumjeti sa ministrom odbrane Jamesom Mattisem i komandantom štaba Johnom Kellyem. Obojica su često imali neslaganja sa McMasterom i zalagali su se za njegovo otpuštanje. Međutim, prema medijima oni skeptično gledaju na imenovanje Boltona. Doduše obojica također važe kao jastrebovi. Međutim Bolton bi i za njih mogao biti suviše radikalan, čuje se u Vašingtonu.

Možda će se ovaj prijeteći konflikt ubrzo riješiti sam od sebe: navodno šef štaba John Kelly stoji također na Trumpovoj listi za odstrel.

spiegel.de

Roland Nelles
Autor 23.3.2018. u 17:23