Trumpov osobni ljekar
Tablete i alkohol u Bijeloj kući?

Frauke Steffens
Autor 27.4.2018. u 10:04

Trumpov osobni ljekar <br>Tablete i alkohol u Bijeloj kući?

Foto: AP

Uredio: Ešref Zaimbegović

Donald Trump hoće da ljekara Bijele kuće postavi za ministra za pitanja veterana iako mu nedostaje iskustvo. Sada se pojavljuju i druge optužbe.

„Candyman“ ga navodno zovu u Bijeloj kući jer medikamente za koje je obavezan recept dijeli kao slatkiše: Dr. Ronny L. Jackson, šef medicinskog osoblja Bijele kuće i osobni ljekar Donalda Trumpa. Još pod Barackom Obamom javljale su se vijesti da Jackson ima probleme i sa alkoholom. Navodno je pio čak i na poslu. I baš on treba da postane ministar za pitanja veterana – i time Donald Trump sa svojom personalnom politikom dolazi ponovo  u novinske naslove.

Ministarstvo za veterane je drugi najveći savezni ured u SAD. Raspolaže među ostalim specijalnim sistemom zdravstvene zaštite sa vlastitim bolnicama za devet miliona veterana. U martu je Trump otpustio svoga ministra Davida Shulkina jer se navodno privatno obogatio. Jackson bi preuzeo upravni aparat koji trenutno radi na opsežnim tehničkim i organizacionim izmjenama. On je do sada samo jednom javno istupio kada je u januaru proglasio da je Trump potpuno zdrav nakon špekulacija o Trumpovom duhovnom i tjelesnom stanju. Jackson od 2013. vodi medicinski štab Bijele kuće.

Novinski natpisi o „VA“ koja se brine o mnogo Amerikanaca zasjenili su proteklih dana i državnu posjetu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Vašingtonu. Trump je morao svoga ljekara uzeti u zaštitu na konferenciji za štampu koju je u utorak imao sa Macronom. Rekao je da je Jackson „jedan od najfinijih ljudi“ koje je ikada sreo. Osim toga naglasio je da će se Jackson sam povući i neće htjeti postati ministar. Smatra da demokrati njegovog kandidata napadaju na nekorektan način. „Ne mogu tražiti od njega da to radi“, kaže Trump. „Činjenica je da ja na njegovom mjestu to ne bih uradio. To mu nije potrebno.“

U utorak uvečer sastali su se predsjednik i Jackson još jednom osobno. Nakon toga bilo je jasno: ljekar želi taj posao i Bijela kuća ga podupire. Javna kritika je „zloupotreba“ čovjeka čije reference su bez greške, rečeno je kratko iza toga u jednoj izjavi. Jackson se neće dati zbuniti lažnim optužbama.

Sumnje na Jacksona iz obje partije

Činjenica je da iz obje partije u Kongresu postoje otpori Jacksonovom nominiranju. Odbor za pitanja veterana u Senatu intervjuisao je dvadeset osoba koji su pod njim radili u vojsci i kasnije u Bijeloj kući. U srijedu se pojavila lista sa optužbama iz ovih razgovora čija istinitost u početku nije bila jasna. Jedna od tvrdnji: Jackson je poslije jedne zabave pijan razlupao jedno vladino auto, izvjestio je „Washington Post“.

Istraga je započela prošlog tjedna i kako republikanci tako i demokrati su najavili da će se saslušanje kandidata zbog ovih saznanja odložiti. Do sada doduše nema nikakvih dokaza da se Jackson pojavio pijan u Bijeloj kući ali ipak radi se o veom ozbiljnim optužbama. Jon Tester, najviše rangirani demokrata u odboru rekao je: „On je najvažniji medicinski skrbnik predsjednika, najmoćnijeg čovjeka na svijetu. Nikada se ne zna kad ćete ga trebati.“

Predstava da bi Jackson zbog pijanstva mogao biti nesposoban za posao, dok radi u Bijeloj kući, uplašila je mnoge. Međutim: Predsjednik Barack Obama napisao je 2016. Jacksonu izvrsnu preporuku. On je „izvanredan čovjek“ sa velikim entuzijazmom i izuzetnim radnim moralom. Jackson u obje partije ima i svoje zagovornike. Brian McKeon, šef štaba savjeta za nacionalnu sigurnost pod Obamom rekao je da se ne može sjetiti da se Jackson ikada napio do ekscesa: „Nisam siguran da li sam ga ikada vidio u hotelskom baru.“

Problemi Amerike sa medikamentima

Međutim kao ljekar Jackson je bio široke ruke u izdavanju tableta saradnicima u Bijeloj kući među kojima su i sredstvo za spavanje Ambien i stimulans Provigil. Novine „New York Times“ izvještavaju da je John Kelly, šef štaba u Bijeloj kući priznao demokrati Jonu Testeru da je tamo upotreba ovih sredstava prilično normalna. „Mi u našoj zemlji imamo problem sa medikamentima na recept – i kad na najvišem nivou imamao ljekare koji ih jednostavno dijele kao slatkiše, onda stvarno imamo problem,“ rekao je Tester.

Jednako tako ozbiljne su i optužbe da je Jackson stvorio zatrovanu radnu atmosferu za svoje saradnike. „Pritom se radi o ponižavanju i redovitom vikanju, verbalnom prekoračenju granice do tačke da saradnici imaju osjećaj da hodaju po jajima“, izvještavo je Tester o istrazi. On i njegov republikanski kolega Johnny Isakson, koji predsjedava odboru za pitanja veterana, zatražili su sada od Bijele kuće sva dokumenta od 2006. koja se bave Jacksonovim ponašanjem.

faz.net

Frauke Steffens
Autor 27.4.2018. u 10:04