Trumpov postupak protiv Kine: „Užasno smiješna strategija“

Niklas Zaboji
Autor 14.5.2019. u 10:00

Trumpov postupak protiv Kine: „Užasno smiješna strategija“

Foto: AFP

Piše:  Niklas Zaboji
Preveo i uredio Ešref Zaimbegović

Američki ekonomista Richard Baldwin je nekada savjetovao George Busha starijeg. U intervjuu objašnjava zašto eskalacija trgovinskog rata ne koristi niti Trumpu niti njegovim biračima i da bi uskoro moglo doći do iznenađujućeg zaokreta.

Gospodine Balwin, doskora smo računali sa trgovinskim dogovorom između Kine i SAD a od prošle nedjelje imamo eskalaciju. Je li to za vas iznenađenje?

Da, ja bih to tako rekao. Koliko mogu procijeniti Kinezi i Amerikanci su se bili u velikom dijelu usaglasili oko jednog prijedloga. Međutim, potom su se Kinezi izgleda povukli od nekih svojih obećanja što ja nisam očekivao. Vjerovatno su pozitivan tvit predsjednika Trumpa pogrešno protumačili i povjerovali da mogu Amerikancima ponuditi manje.

Šta će biti dalje?

Mislim da će biti brza reakcija Kineza sa carinama iako ne jedan prema jedan. Vjerovatno će se za par tjedana sastati kineski predsjednik Xi i Trump i u razgovorima nastartovati novi početak – konačno nije ni u čijem interesu držati visoko trgovinske barijere. Ipak postoji mogućnost iznenađujućeg zaokreta. to se odnosi na način kako je Trump postavio nove carine. U prošlosti su uvozne carine stupale na snagu odmah, ovoga puta to je drugačije: Carine važe za robu koja je napustila Kinu nakon ponoći sa četvrtka na petak. Sa vremenom transporta kontejnera na brodovima carine faktički stupaju na snagu  tek za dva tjedna. To otvara mogućnost pregovaranja i moglo bi dati Kinezima vremena da sačekaju sa uvođenjem carina sa svoje strane.

Koji izraz preporučujete, možemo li već govoriti o „trgovinskom ratu“?

Prije da se radi o nemiru prouzrokovanom od američke strane ili o jednostranom ratu. Cijeli svijet liberalizira sa izuzetkom SAD. Mi dakle ne doživljavamo trgovinski rat kao u prošlosti, na primjer u 1890 – tim godinama.

Je li američka strategija eskalacije krunisan uspjehom, kratkoročno i/ili dugoročno?

Ne, to je užasno smiješna strategija. Trump je započeo konflikt sa svim stranama, ne samo sa Kinom, i on djeluje potpuno nekoordinirano. Ja se još uvijek sjećam dobro kada sam početkom 1990. pod predsjednikom Bushom seniorem sjedio u Bijeloj kući da smo imali spor sa Japanom. Tada je američka strana pokušala privući druge na svoju stranu protiv Japanaca. Trump je mogao zajedno sa azijskim zemljama i EU izvršiti pritisak na Kinu, ali to nije učinio. Osim toga mi danas živimo u svijetu lanaca isporuka: Trgovinski rat koji vodi Trump dovodi američko gospodarstvo u nepovoljnu poziciju pošto je danas lako naći  zamjenski proizvod.

Nije li ipak ta strategija sa pogledom na Trumpove glasače u cjelini razumna?

Nije. Zemljoradnici zbog toga trpe a većina Amerikanaca platit će više cijene, na primjer za proizvode iz oblasti elektronike. To nije dobro za Trumpa.

Šta ova eskalacija znači za Evropu?

Ima uticaja, na primjer za njemačke proizvođače automobila, koji u Americi proizvode i odatle izvoze u Kinu. Međutim u cjelini ti efekti su umjereni i skoro zanemarljivi. Političari u Evropi bi trebali, ako uopšte, djelovati umjereno. Najlošije u ovoj situaciji bi bilo izazivati Ameriku ili Kinu.

Dolazi li kraj globalizacije i slobodne trgovine?

Ne, situacija je nekako komična: imamo problem zbog jedne osobe, Trump. Ostatak svijeta nastavlja sa liberalizacijom. U današnjem trenutku ne mogu prepoznati nikakvu promjenu osnovnog koncepta ekonomije.

faz.net

Niklas Zaboji
Autor 14.5.2019. u 10:00