Trumpova administracija zabranila pristup CNN-u

tačno.net
Autor 25.2.2017. u 10:27

Trumpova administracija zabranila pristup CNN-u

Bijela kuća je u petak zabranila pristup CNN-u i još nekim medijskim kućama na svojoj konferenciji za medije.

Trumpova administracija je blokirala dolazak CNN-u, BBC-u, New Yorku Timesu, LA Timesu, New York Daily News i Daily Mailu na presicu u Bijeloj kući, odnosno zabranili su dolazak medijima koje je Trump već prozivao.

Međutim, dopustili su dolazak medijima koji zastupaju desničarske stavove: Breitbart News, One America News Network, The Washington Times. Osim njih, prisustvovali su i ABC, CBS, NBC, Fox News, Reuters i Bloomberg.

“Nikad se ovako nešto nije dogodilo u Bijeloj kući. Snažno se protivimo isključivanju New York Timesa i drugih medija. Transparentna vlada i sloboda medija su vitalni za nacionalni interes”, komentarisao je glavni urednik New York Timesa, Dean Baquet, prenosi Index.

Neki mediji, uključujući Associated Press i Time Magazine, odbili su prisustvovati konferenciji u znak bojkota Trumpove odluke.

Udruženje dopisnika Bijele kuće (WHCA) kritikovalo je njegovu odluku: “Odbor WHCA oštro protestuje protiv današnje odluke Bijele kuće”, izjavio je predsjednik udruženja Jeff Mason.

“Potičemo medije kojima je dozvoljen pristup da podijele materijale s onima kojima je zabranjen. Odbor će i dalje o ovome raspravljati s kadrom Bijele kuće”, dodao je Mason.

N1

tačno.net
Autor 25.2.2017. u 10:27