Trumpova poreska reforma
Uspjeh koji bi mogao postati bumerang

Oliver Georgi
Autor 21.12.2017. u 13:42

Trumpova poreska reforma<br data-src= Uspjeh koji bi mogao postati bumerang" />

Foto: EPA

Uredio: Ešref Zaimbegović

Usvajanje poreske reforme moglo bi biti zabilježeno kao najveći uspjeh Donalda Trumpa u njegovom dosadašnjem mandatu. Međutim to bi republikance moglo skupo stajati.

Na Tweet iz Bijele kuće nije trebalo dugo čekati. „Čestitam Paulu Ryanu, Kevinu McCarthy, Kevinu Brady, Steveu Scaliseu, Cathy McMorris Rodgers i svim velikim republikancima u Senatu koji su glasali za smanjenje poreza“, napisao je Donald Trump u utorak poslijepodne, odmah nakon što je Senat, očekivano tijesno sa republikanskom većinom, usvojio njegovu poresku reformu. Nekoliko sati kasnije predsjednik se još jednom javio za riječ: „Sjedinjene države su upravo napravile najveću poresku reformu i sniženje poreza u svojoj istoriji“, napisao je Trump na Tweeteru i najavio konferenciju za štampu za srijedu poslijepodne kada će Predstavnički dom još jednom potvrditi reformu.

To je, kratko pred Božić, za Donalda Trumpa božićni poklon i njegov najveći uspjeh nakon stupanja na mjesto predsjednika prije godinu dana. Najava masivnog sniženja poreza kroz „najveću poresku reformu američke istorije“ bilo je jedno od njegovih centralnih predizbornih obećanja – pored ukidanja reforme zdravstvene zaštite „Obamacare“ u čemu u prvoj godini nije učinio skoro ništa. Skoro nevidljivo preuređuje Trump Ameriku prema svojim predstavama – naprimjer u pitanju deregulacije ili kroz imenovanje konzervativnih sudija na nižim sudovima i imenovanjem na upražnjeno mjesto na Supreme Court konzervativca Neila Gorsucha.

Na velikim temama koje su uticale na javnost u predizbornoj kampanji Trump do sada skoro da nije ništa uradio. Zid na granici sa Meksikom: odloženo. Radikalna zabrana useljavanja muslimana: jako razvodnjeno. Mir na Bliskom istoku: udaljeniji nego ikada. Utoliko važnije bilo je Trumpu da svojim pristalicama prije isteka godine prezentira jedan veliki simbolični uspjeh. Trump bi narednih mjeseci mogao uživati u tome da je on, „Dealmaker“, bio taj koji je Sjedinjenim državama donio prvu poresku reformu nakon tri decenije. Prije svega uspjeh reforme dat će oslabljenom predsjedniku predah koji on zbog mnogobrojnih kriza i ne samo ruske afere hitno treba.

I za republikance u Kongresu, koji su od Trumpovog nastupa podjeljeni i bez vođstva, poreska reforma je važan dokaz njihove funkcionalnosti – prije svega sa pogledom na izbore za Kongres sljedeće godine. Republikanci su pod velikim pritiskom i to ne tek od pobjede demokratskog kandidata Douglasa Jonesa nad kontroverznim ultrakonzervativnim republikancem Royem Moorem. Ukoliko su više podjeljeni utoliko lošije su njihove šanse da na sljedećim izborima za Kongres odbrane svoju većinu – zato je jedinstvo na poreskoj reformi u poslednjoj minuti  za republikance dolazi u pravi čas.

Hoće li se poreska reforma pretvoriti u bumerang?

Uprkos svemu reforma bi za predsjednika Trumpa i republikance mogla postati bumerang. Već u predizbornoj kampanji Trump je obećao svojim pristalicama da će manje opteretiti male i srednje prihode – upravo zato su ga mnogi birali. Sada stvarno može većina američkih poreskih obveznika računati sa tim da će ubuduće morati plaćati manje poreza. Međutim od poreskih olakšica masivno će profitirati prije svega bogati – a ne mali ljudi kako rado tvrdi Trump. Jezgro zakonskog prijedloga na 500 stranica je masivno smanjenje poreza na dohodak preduzeća od 35 na 21 posto što će donijeti olakšice prije svega bogatim poslovnim ljudima.

Osim toga prijedlog doduše predviđa više paušalne iznose za pojedince i parove ali istovremeno značajno reducira pozicije koje se mogu odbiti od poreza. Za mnoge poreske obveznike sa srednjim prihodima moglo bi to značiti da će na kraju platiti više nego do sada. I smanjenje najviše poreske stope sa 39,6% na 37,0% i znatno velikodušnije regulisanje poreza na naslijeđe ide u prilog dobrostojećim Amerikancima koji bi mogli jako profitirati od poreske reforme – kao i predsjednik sam, kako kažu kritičari. To je u utorak odbacila njegova glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders. „Ja znam da postoji niz odredaba koje bi mogle negativno uticati na predsjednika“, rekla je ona o reformi.

Za republikance kao i za Trumpa sama reforma, koja je u prvom redu njegov prvi veliki uspjeh, je istovremeno i rizik. Ako Trumpove pristalice vide da će ubuduće možda plaćati više poreza i da predsjednik nije održao svoje obećanje iz predizborne kampanje moglo bi to trajno oštetiti Trumpovu osnovnu naraciju a to je da će se on kao zastupnik odbačenih i od vašingtonskog establišmenta zaboravljenih brinuti za „normalne“ Amerikance. Čak i najvjernije Trumpove pristalice moglo bi to odvojiti od predsjednika i njegove partije – sa neprocjenjivim posljedicama u kongresnim izborima. I finansiranje poreske reforme u obimu od oko 1,5 biliona dolara moglo bi se republikancima obiti o glavu. Oni očekuju da se reforma kroz povećanje rezultata gospodarstva sama finansira – to mnogi eksperti ne vjeruju. Također gubi se i obećno smanjenje budžetskog deficita i pretvara u njegovo povećanje od oko 1 bilion dolara u sljedećih deset godina, kako ocjenjuju stručnjaci – pritom su republikanci prije izbora obećali da upravo to neće više raditi.

„To je ozbiljna stvar“, kritikovao je republikance prije glasanja u utorak šef demokratske frakcije u Senatu Chuck Schumer, „Vi ruinirate Ameriku“. Još oštrije riječi upotrijebila je njegova prtijska koleginica Nancy Pelosi iz Kalifornije. Poreska reforma je „podvala“ smatra ona i dodaje da je to „jednostavno krađa – velika, bezobrazna krađa od Amerikanaca srednje klase i svake osobe koju bi mogla sustići“.

Republikanci neće da slušaju ova upozorenja, nasuprot tomu: oni slave svoje neuobičajeno jedinstvo. „Danas smo vratili novac ljudima ove zemlje“, rekao je vođa republikanske većine Paul Ryan, dobro raspoložen prije glasanja – takvo jedinstvo u vlastitim redovima nije često mogao vidjeti ove godine. Međutim veliko raspoloženje republikanaca pred Božićne praznike moglo bi već u novoj godini brzo splasnuti. Prema najnovijim anketama poreska reforma republikanaca već sad kod američkog stanovništva nije omiljena – to pokazuju i masovne demonstracije protiv reformi koje su se u utorak dogodile u Njujorku i drugim gradovima.

Međutim i demokrate, koji su u utorak izgledali pobjeđeni, dobili su sa reformom poklonjenu temu sa kojom će sljedeće godine ići u predizbornu kampanju protiv republikanaca i neomiljenog predsjednika „Dealmakera“. I za demokrate je konačno uskoro Božić.

faz.net

Oliver Georgi
Autor 21.12.2017. u 13:42