Tunis: zračni napadi protiv militanata uz granicu s Alžirom, danas veliki marš protiv terorizma i Islamista povodom Dana Žena

tačno.net
Autor/ica 14.8.2013. u 08:41

Tunis: zračni napadi protiv militanata uz granicu s Alžirom, danas veliki marš protiv terorizma i Islamista povodom Dana Žena

Tijekom jučerašnjeg dana tuniška vojska izvela je niz zračnih napada protiv islamističkih militanata čija se uporišta nalaze na prostoru planine Chaambi u blizini granice s Alžirom. Nije poznato koliko je ubijeno u napadima, no u tijeku su i druge operacije tuniške vojske u kojima je nekoliko militanata ubijeno, dok ih je određen broj uhićen. Vojska ističe kako se radi o teroristima, pripadnicima radikalnih salafista.

Vojska se također nalazi pod velikim pritiskom sekularne opozicije koja inzistira na obračunu protiv islamističkih militanata. U isto vrijeme vladajuća islamistička stranka Ennahda suočena je s masovnim prosvjedima koji traže pad vlade po uzoru na Egipat. Vladajući to opovrgavaju, no mnogi iz opozicije tvrde kako je Ennahda povezana s militantima te kako ih štite. Za danas se očekuju masovni prosvjedi s obje strane. Danas se obilježava nacionalni Dan Žena u Tunisu.

Sinoć su propali pregovori između vodećih ljudi Ennahde i utjecajnog tuniškog sindikata UGTT (broji preko 600,000 članova). “Ovo će biti povijesne demonstracija s obzirom kroz koje sve teškoće prolazi zemlja: politička ubojstva, terorizam, pokušaji oduzimanja prava ženama”, rekao je dužnosnik UGTT-a, Najoua Makhlouf.

Amel Radhouani, predstavnica organizacije Femmes Libres (Slobodne Žene), rekla je kako će današnji marš poslati jasnu poruku Islamistima na vlasti. “Ovo neće biti proslava nego marš protiv terorizma i pokušaja Ennahde da se oduzmu prava žena”, rekla je Radhouani u razgovoru za AFP.

Žene u Tunisu pokazale su i prošle godine kako su spremne žestoko se boriti za obranu zakona o jednakosti spolova iz 1956. – prvi zakon takve vrste u arapskom svijetu, kojeg je donio prvi predsjednik zemlje, Habib Bourguiba. Na temelju upravo tog zakona Tunis je desetljećima slovio kao moderna zemlja koja garantira prava ženama, u usporedbi s nekim drugim arapskim zemljama.

Nadalje, zakonom iz 1956. se ukinula poligamija i uveo se građanski brak. Na temelju tih progresivnih reformi, žene su danas aktivne u gotovo svim sektorima društva i ekonomije Tunisa.

advance.hr

tačno.net
Autor/ica 14.8.2013. u 08:41