Turci ljuti na Junckerov plan oko izbjeglica: “Mi već četiri godine radimo ono što tamo piše”

tačno.net
Autor/ica 8.10.2015. u 09:36

Turci ljuti na Junckerov plan oko izbjeglica: “Mi već četiri godine radimo ono što tamo piše”

»EU-u se žuri, nama ne«, izjavio je neimenovani dužnosnik turske vlade, »ali mi već četiri godine radimo ono što piše u tom planu«. »Financijski okvir predviđen tim planom također bi se trebao povećati«, dodao je on

Turska je s puno rezerve dočekala obećanje Europske unije da će joj pomoći podnijeti prihvat više od dva milijuna sirijskih izbjeglica prisutnih na njezinu tlu, žaleći se na manjak financijskih sredstava i posebice kašnjenje te podrške.

Predsjednik Komisije EU Jean-Claude Juncker u ponedjeljak je predstavio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu »nacrt plana djelovanja« namijenjen zaustavljanju ili barem usporavanju priljeva migranata koji svakodnevno na svaki način pokušavaju napustiti Tursku i ući u Europu.

U zamjenu za financijsku podršku od 1,1 milijarde eura, Bruxelles pritišće Ankaru da zadrži kandidate za odlazak na svojem teritoriju postavljanjem prihvatnih centara za podnositelje zahtjeva za azilom. EU se također zalaže da Turci pojačaju pomorski nadzor svojih obala, odakle većina migranata kreće u pravcu obližnjih grčkih otoka.

Očekivano, turska vlada dočekala je sa skepsom pa čak i ljutnjom apele Bruxellesa.

»EU-u se žuri, nama ne«, izjavio je neimenovani dužnosnik turske vlade, »ali mi već četiri godine radimo ono što piše u tom planu«. »Financijski okvir predviđen tim planom također bi se trebao povećati«, dodao je on.

Prema službenoj procjeni, gotovo 2,5 milijuna osoba – 2,2 milijuna Sirijaca i 300.000 Iračana, sklonilo se unazad četiri godine u Turskoj bježeći od rata u svojoj zemlji. Ankara tvrdi da je već utrošila više od 6,5 milijardi eura za njihov prihvat.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 8.10.2015. u 09:36