Turska bombardovala položaje IDIL-a u Siriji avionima F-16, slijede napadi SAD-a

tačno.net
Autor 24.7.2015. u 10:14

Turska bombardovala položaje IDIL-a u Siriji avionima F-16, slijede napadi SAD-a

Turska vlada je saopćila da je vojska bombardovala IDIL u Siriji, javlja BBC.

Jučer su dvije strane razmijenile vatru u blizini granice, jedan vojnik je poginuo, a dvojica su ranjena. Turska sada namjerava omogućiti SAD-u da izvode zračne napade na IDIL iz ključne vojne baze u blizini sirijske granice. Također, turska policija je izvela nekoliko racija i uhapsila osumnjičene IDIL-ove militante na 140 lokacija u Istanbulu.

Racije su izvedene u 26 distrikta u gradu, a učestvovalo je blizu 5.000 policajaca. Članovi mladog ogranka Kurdske radničke partije (PKK) su uhapšeni.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je rekao da su borbeni avioni F-16 gađali IDIL-ove položaje u Siriji. Ovo je prvi put da je Turska izvela zračne napade u Siriji otkako je IDIL napredovao u Iraku i Siriji 2013. godine.

Odluka o izvođenju napada je donesena na sastanku koji je održan nakon sukoba na granici koji su se dogodili u četvrtak. Turska državna televizija tvrdi da nije bilo povrede sirijskog zračnog prostora pri bombardovanju pograničnog grada Havara.

SAD će započeti bombardovanja IDIL-a iz zračne baze Incirlik, a dogovor je postignut telefonskim razgovorom između američkog predsjednika Baracka Obame i njegovog kolege u turskoj Recepa Tayyipa Erdogana. Obje strane vjeruju da će ovaj potez promijeniti dosta toga u ratu protiv IDIL-a.

Dogovor je postignut nakon pritiska na Tursku, a Zapad ju je optuživao da ne čini ništa kako bi spriječila teroriste da prelaze granicu.

klix.ba

tačno.net
Autor 24.7.2015. u 10:14