Turska dopustila SAD-u korištenje baza za borbu protiv Islamske države

tačno.net
Autor 13.10.2014. u 10:09

Turska dopustila SAD-u korištenje baza za borbu protiv Islamske države

Foto: Reuters

“Detalji korištenja turskih baza još su u izradi” dodao je taj neimenovani dužnosnik. Američke zračne snage koriste već dugo bazu Incirlik na jugu Turske i ondje je stacioniramo približno 1500 njezinih vojnika

Turska je odlučila dopustiti SAD-u korištenje njezinih zrakoplovnih baza, posebice velike baze Incirlik na jugu, za borbu protiv Islamske države, izjavio je u nedjelju američki dužnosnik obrane.

“Detalji korištenja turskih baza još su u izradi” dodao je taj neimenovani dužnosnik. Američke zračne snage koriste već dugo bazu Incirlik na jugu Turske i ondje je stacioniramo približno 1500 njezinih vojnika.

No, dosad su američki avioni korišteni za bombardiranje IS-a uzlijetali iz zrakoplovnih baza u Al-Dhafri u UAE-u, Ali al-Salemu u Kuvajtu i Al-Udeidu u Kataru gdje se nalazi i američki zračni operativni centar za 20 zemalja u regiji.

U Kataru postoji i pista za slijetanje duga 4,5 kilometara a baza je važan logistički centar s prostranim skladištem oružja.

Američki borbeni zrakoplov F-16 stacionirani su od prošle godine u Jordanu, a Pentagon ima dogovor s Omanom oko korištenja vojnih baza.

Američka vojska može koristiti i bazu Diego Garcia, britanski teritorij u Indijskom oceanu, za bombardere B-52, B-1 i B-2

novilist.hr

tačno.net
Autor 13.10.2014. u 10:09