Turska i Rusija: Nakon ubistva ambasadora još odlučnije protiv terorizma

tačno.net
Autor/ica 21.12.2016. u 09:24

Turska i Rusija: Nakon ubistva ambasadora još odlučnije protiv terorizma

Dan poslije ubistva ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova, u Moskvi su šefovi diplomatija Rusije, Turske i Irana podržali u zajedničkom saopštenju politički proces u Siriji i borbu protiv militantnih grupa. U istrazi atentata na ambasadora, koga je na otvaranju izložbe ubio dvadesetdvogodišnji turski policajac, turskim istražiteljima se pridružuju i ruski. Tijelo ubijenog ruskog ambasadora prevezeno je  avionom u Moskvu.

Piše: Lejla Sarić– Radio Slobodna Evropa

Tim od 18 predstavnika ruskih specijalnih agencija, Istražne komisije i Ministarstva vanjskih poslova otputovao je u Tursku nakon ubistva ruskog ambasadora, a turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da će turski i ruski stručnjaci raditi zajedno na otkrivanju detalja o ovom slučaju.

On je rekao da je ubistvo ruskog ambasadora u Ankari usmjereno da destabilizuje odnose između dvije zemlje, te ocijenio da se to neće dozvoliti.

“Želim da znate da su Turska i turski narod u žalosti isto koliko i Rusija i ruski narod. I Turska i Rusija veoma su svjesne da je glavni cilj napadača da nanesu štetu rusko-turskim odnosima i ugroze napredak koji smo nedavno zajedno postigli”, rekao je Čavušoglu u Moskvi i naveo da će ulica u kojoj se u Ankari nalazi ruska ambasada nositi ime ubijenog ambsadora Andreja Karlova.

Čavušoglu je rekao da će saradnja dvije zemlje u vezi sa političkim rješenjem sirijskog konflikta biti nastavljena, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas rekao prije susreta sa Čavušogluom da “nijedan pedalj teritorije ne smije biti dat teroristima u Siriji”.

Šefovi diplomatija Turske, Rusije i Irana nakon ubistva ruskog ambasadora sastali su se dan prije nego je planirano i potvrdili spremnost da sarađuju u borbi protiv militanata “Islamske države” i “Nusra fronta”

On je naveo da je cilj ubistva ruskog ambasadora u Turskoj bio da se “prekine proces normalizacije odnosa Rusije i Turske, kako se ne bi dozvolila efikasna borba protiv terorizma u Siriji”.

Lavrov je rekao da je ubistvo Karlova još više istaklo potrebu za dijalogom Moskve i Ankare.

“Ova tragedija primorala nas je da krenemo u još odlučniju borbu protiv terorizma i učinila naš današnji susret još značajnijim. Očekujem da će naš današnji bilateralni sastanak i predstojeći sa iranskim kolegom omogućiti da postignemo sporazum koji će nam pomoći da stvorimo uslove za efikasniju dostavu humanitarne pomoći i početak političkih razgovora, ali bez ikakvih ustupaka teroristima”, poručio je Lavrov.

Lavrov, Čavušoglu i iranski šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif danas su se, nakon ubistva ruskog ambasadora, sastali dan prije nego je planirano i potvrdili spremnost da sarađuju u borbi protiv militanata “Islamske države” (IDIL) i “Nusra fronta”, kao i u odvajanju naoružanih opoziconih grupa od terorista, saopšteno je u zajedničkom saopštenju poslije sastanka u Moskvi.

“Koordinisali smo zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova Irana, Rusije i Turske o mjerama za jačanje političkog procesa kako bi se zaustavio sirijski konflikt”, rekao je na konferenciji za novinare šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Tri zemlje su spremne da garantuju budući sporazum između sirijske vlasti i opozicije, navodi se u tekstu koji je pročitao Lavrov.

“Iran, Rusija i Turska spremni su da promovišu i garantuju nacrt sporazuma sirijske vlasti i opozicije o kojem oni trenutno pregovaraju”, napominje se u saopštenju.

Napadač poručio: Nećete biti sigurni

U napadu na ruskog ambasadora su ranjene još tri osobe. Napadač je ubijen, a radi se o Mevlutu Mert Ajdintašu, koji je gotovo dvije i po godine radio kao pripadnik specijalne policije Ankare, a turski izvori sigurnosti naveli su da u vrijeme ubistva ambasadora nije bio na službi.

Televizije CNN i NTV objavile su videosnimku koja prikazuje kako Karlov drži govor kada su odjeknuli pucnjevi. Kamera se potom okrenula i snimila muškarca u odijelu i kravati kako maše pištoljem i izvikuje rečenice na arapskom.

Fotograf AP koji je bio u publici rekao je da je napadač uzvikivao “Allahu akbar” –“Bog je veliki” i da je pritom ispalio osam metaka.

Nakon riječi na arapskom jeziku govorio je i na turskom: “Odgovaraćete za sve što ste napravili na našim područjima. Sve dok mi nismo sigurni nećete biti sigurni ni vi. Odlazite. Ja ću ovo mjesto napustiti kao mrtvo tijelo”, rekao je napadač.

Turska policija je nakon ubistva uhapsila njegovu majku i sestru u jugozapadnoj turskoj provinciji Ajdin.

Hapšenje ispred Ambasade SAD

Nekoliko sati nakon ubistva ruskog ambasadora, policija je danas uhapsila muškarca koji je pucao ispred Američke ambasade u Ankari. Napadač je izvadio pušku sakrivenu ispod kaputa i ispalio osam hitaca u vazduh, ali ga je brzo savladalo obezbjeđenje Ambasade, javila je agencija Anadolija.

Ambasade SAD u Ankari, Istanbulu i južnom gradu Adana danas neće raditi, navodi agencija AP.

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da ubistvo ruskog ambasadora u Ankari predstavlja “kršenje svih pravila civilizovanog poretka”, a osuda je stigla i iz Stejt separtmenta.

“Spremni smo da ponudimo bilo kakvu pomoć koja bi mogla da bude potrebna Rusiji i Turskoj u njihovoj istrazi ovog napada dostojnog prezira, a koji je, kako je primjetio državni sekretar (Džon Keri), takođe i napad na pravo svih diplomata da bezbjedno predstavljaju svoje zemlje širom svijeta”, izjavio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Napad su osudili i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

Članovi Savjeta bezbjednosti UN ponovo su ukazali na potrebu da se privedu pravdi počinioci, organizatori, finansijeri i sponzori terorističkih napada.

Ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov (62), bio je dugogodišnji diplomata i ambasador Rusije u Turskoj od 2013. godine.

tačno.net
Autor/ica 21.12.2016. u 09:24