Turska i Rusija: Nuklearna saradnja nije prekidana

tačno.net
Autor 14.7.2016. u 09:14

Turska i Rusija: Nuklearna saradnja nije prekidana

Rusija i Turska realizirale su zajedničke projekte u oblasti nuklearne energije, kao i transporta energenata čak i tokom zamrzavanja bilateralnih odnosa, izjavio je turski ministar ekonomije Nihat Zeybekci.

Zeybekci je dodao da su predstavnici energetskih kompanija nastavili da sarađuju i realiziraju takve projekte.

“Tokom krize u odnosima, ni ruska ni turska strana nisu napustile projekte vezane za nuklearnu energiju i izgradnju puteva za transport energetskih proizvoda. Ne postoji ni razmatranje obustavljanja ovih projekata”, rekao je Zeybekci za Sputnik.

Rusija i Turska potpisale su u maju 2010. dogovor o izgradnji i rukovođenju prve turske nuklearne elektrane u mjestu Akuyyu u južnoj provinciji Mersin.

Elektrana bi trebalo da proizvede gotovo 35 milijardi kilovatsati godišnje. Procjenjuje se da će projekat koštati blizu 20 milijardi dolara.

Pismo izvinjenja

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je 27. juna izjavio da se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u pismu upućenom Vladimiru Putinu izvinio što je Turska u novembru 2015. oborila ruski avion Su-24 i izjavio saučešće porodici poginulog pilota.

Nakon pisma izvinjenja uslijedio je telefonski razgovor predsjednika dvije zemlje, Erdogana i Putina, tokom kojeg su se dogovorili da se lično sastanu krajem godine.

Na taj način Ankara je ispunila jedan od uvjeta koji je Moskva zatražila nakon incidenta koji je zamrznuo dugogodišnje partnerstvo dvije zemlje, navodi Sputnik.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 14.7.2016. u 09:14