Turska oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom

tačno.net
Autor 24.11.2015. u 14:36

Turska oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom

Vojni avion koji je Turska u utorak, 24. novembra, oborila na granici sa Sirijom povredio je vazdušni prostor Turske iako je bio upozoren 10 puta u roku od pet minuta, saopštila je turska vojska.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo da je oboreni avion ruski i da nije povredio turski vazdušni prostor, prenose RIA Novosti.

Dva turska mlazna aviona F-16, koji su bili na patrolnoj dužnosti duž granice, učestvovala su u obaranju aviona, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Jedan od pilota oborenog aviona je pao u ruke turkmenskih snaga u severnoj Siriji, koje sada traže drugog pilota, tvrdi televizija CNN Turk pozivajući se na lokalne izvore.

AFP javlja, pozivajući se na navode turskih medija, da su se iz oborenog aviona katapultirala dva pilota, od kojih su jednog potom zarobili sirijski pobunjenici.

Turska vojska u saopštenju kaže da je poreklo oborenog aviona nepoznato, ali su izvori iz Predsedništva Turske naveli da je reč o letelici Su-24 ruske proizvodnje, dodavši da je avion oboren u skladu sa turskim propisima nakon što je povredio vazdušni prostor Turske.

Isti izvori navode da je predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o obaranju aviona obavestilo načelnik Generalštaba turske vojske te da će razgovarati sa premijerom Ahmetom Davutogluom, preneo je Rojters.

Privatna turska televizija Haberturk objavila je video snimak na kojem se vidi kako se mlazni borbeni avion u plamenu ruši u blizini tursko-sirijske granice.

Na snimku koji je objavila agencija Anadolija vidi se kako se dva pilota padobranom spuštaju iz oborenog aviona.

Davutoglu je tim povodom razgovarao je sa načelnikom Generalštaba turske vojske i ministrom spoljnih poslova o razvoju događaja na granici sa Sirijom, saopšteno je iz Davutogluovog kabineta, a prenosi Rojters.

Naložio je Ministarstvu spoljnih poslova da se konsultuje sa NATO, UN i relevantnim zemljama u vezi sa razvojem situacije na sirijskoj granici.

RSE

tačno.net
Autor 24.11.2015. u 14:36