Turska otvorila granice za sirijske izbjeglice: Prebjeglo preko 100.000 Kurda

tačno.net
Autor 22.9.2014. u 09:26

Turska otvorila granice za sirijske izbjeglice: Prebjeglo preko 100.000 Kurda

STOTINJAK tisuća sirijskih Kurda stiglo je ovih dana u Tursku bježeći pred džihadistima Islamske države (IS) na sjeveroistoku Sirije, priopćilo je u ponedjeljak UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (HCR).

“(Turska) Vlada je objavila i potvrdila podatak o 100.000 izbjeglica”, rekla je za AFP glasnogovornica HCR-a Melissa Fleming.

HCR je u subotu najavio mogućnost dolaska “stotina tisuća” ljudi dok se u Siriji nastavljaju borbe.

Turska u petak otvorila granice za izbjeglice

Turska je u petak otvorila granicu sirijskim izbjeglicama koji su u četvrtak počeli napuštati Ain al Arab (Kobane na kurdskom), koji se našao u okruženju boraca sunitske ekstremističke skupine.

Ain al Arab, treći po veličini kurdski grad u Siriji, bio je razmjerno pošteđen sukoba u toj zemlji, pa se onamo sklonilo oko 200.000 sirijskih prognanika, navodi UN.

No nedavno napredovanje IS-a na tom području i opsada tog grada nagnali su na bijeg velik broj stanovnika, uglavnom Kurda.

Počelo zatvaranje graničnih prijelaza

Nakon što je Turska u zadnja dva dana primila preko 100.000 kurdskih izbjeglica, počeli su se zatvarati granični prijelazi, prenosi BBC.

U ponedjeljak su ostala otvorena samo dva od devet graničnih prijelaza, koji su u petak pokrivali 30 kilometara dug dio granice koji je bio otvoren za Sirijce koji bježe iz Ayn al-Araba.

index.hr

tačno.net
Autor 22.9.2014. u 09:26