Turska: Privedeno 118 pripadnika prokurdske stranke

tačno.net
Autor 12.12.2016. u 09:36

Turska: Privedeno 118 pripadnika prokurdske stranke

Turska policija privela je 118 ljudi u racijama širom zemlje protiv zvaničnika prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) povodom optužbi da su povezani sa militantima iz Radničke partije Kurdistana (PKK), javila je danas državna agencija Anadolija.

Operacija je pokrenuta juče, nakon što je ogranak PKK preuzeo odgovornost za dvostruki bombaški napad u kojem je ispred stadiona u Istanbulu poginulo 38 ljudi, a 155 ranjeno.

Nekoliko sati kasnije, turski borbeni avioni gađali su pripadnike PKK na sjeveru Iraka i uništili štab militanata, borbene pozicije i skloništa, saopštila je vojska.

Oko 500 policajaca je u zoru, uz podršku oklopnih vozila i helikoptera, pokrenulo operaciju u južnom gradu Adani i privelo 25 pripadnika HDP.

U odvojenoj akciji u Istanbulu, protivteroristička jedinica privela je 20 zvaničnika ove stranke i pretresla više objekata, uključujući sjedište stranke.

U Ankari je privedeno 17 pripadnika ove partije, uključujući njenog prvog čovjeka u glavnom gradu. Još 51 lice privedeno je u južnom gradu Mersinu, a pet u sjevernoj provinciji Manisi.

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 12.12.2016. u 09:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija