Turska smanjuje porez na osnovne namirnice u cilju borbe protiv visoke inflacije

 RSE
Autor 13.2.2022. u 10:04

Turska smanjuje porez na osnovne namirnice u cilju borbe protiv visoke inflacije

foto: reuters

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je smanjenje poreza na osnovne namirnice za sedam posto nakon što je ta zemlja suočena sa visokom stopom inflacije.

Erdogan je naveo da će PDV na namirnice biti smanjen za jedan posto sa osam posto.

Njegova odluka bit će objavljena u Službenom glasniku i stupit će na snagu u ponedjeljak, 14. februara.

On je naglasio da, osim smanjenja PDV-a, administracija očekuje da će i prehrambene kompanije smanjiti svoje cijene za sedam posto.

Prema njegovim riječima, hrana čini značajan dio inflacije.

Prema zvaničnim podacima za prošli mjesec, inflacija je porasla na 48,69 posto na godišnjem nivou, mada su nezavisni stručnjaci izrazili očekivanje da će rast biti veći od 115 posto.

Kritičari smatraju da je Turska na udaru visoke inflacije zbog insistiranja Erdogana da smanji kamatnu stopu. On je izrazio uvjerenje da je inflacija uzrokovana visokim kamatnim stopama.

Centralna banka, čiju je nezavisnost narušila vlada, snizila je referentnu kamatnu stopu za 500 poena od septembra na 14 posto, ali je pauzirala smanjenje kamatne stope u januaru.

Lira je ove sedmice završila na 13,49 prema dolaru. Najniži nivo u decembru iznosio je 18,36.

Ministar trezora i finansija Nureddin Nebati takođe je najavio korak da ohrabri ljude da donesu zlato koje su sve vrijeme držali “ispod jastuka”.

On je rekao da će 1.500 lokacija za predaju zlata početi sa radom 1. marta kako bi se plemeniti metal integrisao u finansijski sistem kao depozit.

Dodao je da će ljudi moći preuzeti svoje zlato u fizičkom obliku ako to žele.

RSE

 RSE
Autor 13.2.2022. u 10:04