Turska ukinula zabranu nošenja marame, dozvolila obrazovanje na stranim jezicima, povećala političke i vjerske slobode

tačno.net
Autor 30.9.2013. u 10:51

Turska ukinula zabranu nošenja marame, dozvolila obrazovanje na stranim jezicima, povećala političke i vjerske slobode

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan predstavio najopsežniji paket ustavnih reformi u novijoj historiji Turske “Paket demokratizacije”

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan predstavio je danas u Ankari “Paket demokratizacije”, najopsežniji paket ustavnih reformi od vremena osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, koji predviđa ukidanje zabrane nošenja marame uposlenicama državnih institucija, dozvoljava obrazovanje na stranim jezicima, povećava političke i vjerske slobode, javlja Anadolu Agency.

Erdogan je najavio otvaranje Instituta za istraživanje i očuvanje romske tradicije, ali i povećanje kaznenih mjera za zločine počinjene iz mržnje.

Turska je odobrila obrazovanje na stranim jezicima u privatnim školama, ali i riješila jedno od najosjetljivijih pitanja, nošenje marame u državnim institucijama. Nakon reformi, nošenje marame uposlenicama državnih institucija je dozvoljeno.

Turska će vratiti 276 hektara zemlje Manastiru Sv. Arhangela Gavrila u Mardinu.

Političkim partijama odobrena je predizborna propaganda na različitim jezicima i dijalektima, što ranije nije bio slučaj. Novim paketom reformi odobrena je kandidatura na izborima svim građanima sa pravom glasa.

Dozvoljeno je korištenje i drugih pisama osim latiničnog.

Izmjene Zakona o javnom okupljanju sadržane su u novom paketu reformi, a predviđaju više slobode prilikom javnih okupljanja. Prosvjednicima je omogućeno da se, umjesto dosadašnjih nekoliko sati, tokom prosvjeda na mjestu okupljanja zadrže sve do večernjih sati.

Turska je pooštrila kazne za one koji budu sprečavali pripadnike bilo koje vjerske ili meshepske skupine u obavljanju vjerskih obreda, čime su značajno ojačane vjerske slobode.

U vezi sa ukidanjem zabrane nošenja marame uposlenicama državnih institucija, Erdogan je rekao da je ta zakonska odredba promijenjena zbog svog diskriminirajućeg sadržaja, prenosi Anadolu Agency.

U okviru paketa ustavnih reformi, koji je turski premijer predstavio u Ankari, dozvoljena je nastava na stranim jezicima i različitim dijalektima u privatnim školama u Turskoj.

“Omogućujemo obrazovanje u privatnim obrazovnim ustanovama na stranim jezicima i različitim dijalektima”, rekao je Erdogan.

Predstavljajući „Paket demokratizacije“, turski premijer je kazao kako „ovim reformama ispunjavaju želju borcima poginulim za državu, a to je kraj terorizma, kraj prolijevanja krvi“, javio je novinar Anadolu Agency.

“U okviru ‘Paketa demokratizacije’ povećat ćemo kazne za zločine iz netrpeljivosti, krivična djela počinjena zbog nečijeg jezika, nacionalnosti, boje kože, spola, političkih stavova, filozofskih uvjerenja ili vjerskih ili meshepskih uvjerenja”, rekao je turski premijer.

„Želja našeg naroda je jačanje unutarnjeg mira i stabilnosti. Ovim paketom jačamo stabilnost Turske, jačamo slobodu, širimo je. Širimo vidike i jačamo nadu“, rekao je Erdogan.

Premijer Turske je rekao da “Paket demokratizacije” uključuje širok spektar pravnih i administrativnih odredbi pripremljenih da osiguraju da “Turska dosegne svoj cilj na putu ka naprednoj demokratiji”.

“’Paket demokratizacije’ koji predstavljamo danas nije prvi set reformi, neće biti ni posljednji”, rekao je turski premijer.

tačno.net
Autor 30.9.2013. u 10:51