Turska užurbano uređuje centre za prihvat migranata

tačno.net
Autor 3.4.2016. u 11:05

Turska užurbano uređuje centre za prihvat migranata

Foto: Reuters

Turska užurbano uređuje centre za registraciju migranata koji će biti vraćeni iz Grčke sukladno sporazumu Europske unije i Ankare koji stupa na snagu u ponedjeljak i trebao bi smanjiti migrantski val u Europi, unatoč upozorenjima nevladinih udruga da bi mogao biti nezakonit.

U skladu sa spornim sporazumom koji su Ankara i Bruxelles potpisali 20. ožujka, turske vlasti očekuju povratak migranata iz Sirije i drugih zemalja koji su preko Egejskog mora stigli u Grčku nadajući se stići do željenih odredišta na zapadu Europe, napose Njemačke.

Dva turska broda kojima upravlja agencija Frontex, zadužena za zaštitu vanjskih granica EU, trebala bi prevesti 750 migranata od ponedjeljka do srijede s grčkog otoka Lesbosa prema turskoj luci Dikili, objavljeno je u subotu.

»Obavljamo pripreme«, rekao je grčki dužnosnik za upravljanje migrantima, Yorgos Kyritsis.

Turska ljetovališta strahuju da će migranti naštetiti turizmu

Lokalne vlasti u Dikiliju, koji se nalazi nasuprot otoka Lesbos, rekle su da pripremaju centar za prihvat migranata iz Grčke, no snimke koje je objavio turski kanal NTV u petak pokazale su tek prazno zemljište predviđeno za centar.

Dnevni list Milliyet navodi da bi prvi migranti mogli biti smješteni u sportskom centru u tome gradu.

Južnije od Dikilija u pokrajini Izmir radovi su u tijeku u ljetovalištu Cesme, smještenom nasuprot Kiosu, grčkome otoku koji je jedno od prvih odredišta migranata u Grčkoj.

Radnici polažu cijevi za struju i vodu na prostoru od 500 metara četvornih, a gradonačelnik Muhittin Dalgic kaže da će se u šatorima migrantima odmah uzimati otisci prstiju i da će ondje kratko ostati.

»Kada budu registrirani i njihovo zdravstveno stanje utvrđeno, bit će poslani u izbjegličke kampove«, kaže gradonačelnik Cesme i dodaje »Učinit ćemo sve da taj proces bude brz, da ovdje ostanu što je kraće moguće«.

Gradovi na turskoj obali nasuprot Grčkoj strahuju da će iznenadni priljev migranata pogoditi turiste koji će ih zaobići, a ubrzo počinje ljetna sezona.

Turski Crveni polumjesec priprema novi izbjeglički kamp za 5000 ljudi u gradu Manisa na zapadu koji bi trebao prihvatiti migrante.

Sporazumu između EU i Turske, koja je već primila 2,7 milijuna izbjeglica iz Sirije, predviđa da se izbjeglice ponovno smjeste u Turskoj, a za svakog vraćenog migranta iz Europe, Bruxelles se obvezuje preuzeti jednog Sirijca u EU.

Njemačka je potvrdila da već u ponedjeljak očekuje dolazak prve skupine Sirijaca iz Turske, a uglavnom su to obitelji s djecom.

Amensty strahuje od protjerivanja sirijskih izbjeglica iz Turske

Sporazum oštro kritiziraju nevladine udruge, a Amnesty International, međunarodna organizacija za ljudska prava, upozorava da se Turska ne može više smatrati »sigurnom zemljom« za izbjeglice iz Sirije.

Amnesty optužuje Ankaru da svaki dan prisilno vraća stotinjak sirijskih izbjeglica u njihovu domovinu razorenu ratom te da ista sudbina čeka i dio izbjeglica koji će biti vraćeni iz Grčke.»Takvi navodi nemaju uporišta«, ustvrdilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju objavljenom u subotu navečer u kojem poručuje »Turska se obvezala nastaviti štititi Sirijce koji bježe od nasilja i nestabilnosti na temelju međunarodnih obveza«.

Peter Sutherland, posebni savjetnik za migracije u Ujedinjenim narodima, izrazio je u subotu zabrinutost jer bi sporazum EU-Turska mogao biti »nezakonit«, osobito budu li se »provodila kolektivna protjerivanja bez obzira na prava pojedinaca koji tvrde da su izbjeglice«.

Sutherland se nada da će sirijski izbjeglice biti zaštićeni kada se vrate u Tursku uz »jamstva da neće biti protjerani u Siriju«.

novilist.hr

tačno.net
Autor 3.4.2016. u 11:05