Turska: Velika akcija hapšenja zbog napada na ambasadu SAD

tačno.net
Autor 19.2.2013. u 10:19

Turska policija dobila je naloge za hapšenje 167 osoba u 28 gradova diljem Turske zbog učešća u napadu na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 1. februara ove godine u Ankari, izvještava reporter agencije Anadolija (AA).

U jednoj od najopsežnijih akcija turske policije u posljednje vrijeme do sada je uhapšeno 96 osoba, pripadnika Revolucionarnog fronta za narodno oslobođenje (DHKP-C), organizacije koja je preuzela odgovornost za napad. Među uhapšenima se nalazi i generalni sekretar organizacije KESK, Akman Simsek.

U Istanbulu je, za sada, uhapšeno 50 osoba, u Ankari 33, u Mersinu osam, Antaliji sedam, Hatayu deset, Bursi šest, Konya četiri, Balikesiru i Canakkaleu po tri osobe, Kutahya dvije, i po jedna osoba u Kocaeliju, Gumushane.

Pokret DHKP-C je preuzeo odgovornost za teroristički napad koji se desio 1. februara ove godine na zgradu Ambasade SAD-a u Ankari kada je ubijen pripadnik osiguranja i teško ranjena jedna lokalna novinarka.

Pokret DHKP-C, koji su Turska i mnoge druge zemlje svrstale među terorističke organizacije, izvršio je mnogobrojne nasilne akcije diljem Turske od kraja 70-ih godina, među kojim i ubistvo jednog ministra.

AA

tačno.net
Autor 19.2.2013. u 10:19