Turska zadala udarac ISIS-u u Halepu, ubijeno 28 terorista

tačno.net
Autor 30.5.2016. u 09:34

Turska zadala udarac ISIS-u u Halepu, ubijeno 28 terorista

Najmanje 28 pripadnika terorističke organizacije ISIS ubijeno je u artiljerijskim napadima turskih oružanih snaga koje su sinoć gađale uporišta te organizacije na sjeveru sirijskog Halepa.

Generalštab turske vojske saopćio je da su artiljerijske snage Turske jučer i sinoć iz pograničnog pojasa gađale 58 terorističkih ciljeva na sjeveru Halepa.

Teroristički ciljevi otkriveni izviđačkim letovima bespilotnih letjelica bili su meta artiljerijskih napada u kojima su sve zadane mete u potpunosti uništene.

Prema prvim saznanjima, u napadu turskih snaga ubijeno je najmanje 28 terorista i uništena dva vozila napunjena eksplozivom. Vozila su najvjerovatnije bila spremna za izvođenje terorističkih napada.

I u subotnjim napadima turske artiljerije je najmanje 40 pripadnika terorističke organizacije ISIS ubijeno duž sjevernog pograničnog pojasa Sirije.

Neimenovani vojni izvor za AA je kazao kako su artiljerijske jedinice turskih oružanih snaga i zračne snage koalicije koju predvodi SAD u subotu intenzivno gađali položaje koje u sjevernom dijelu Sirije kontroliraju teroristi ISIS-a. Isti izvor je saopćio da je u tim napadima ubijeno najmanje 40 terorista, te uništena četiri raketna bacača Katyusha, dva vojna vozila i dva skladišta oružja i municije.

Teroristi ISIS-a kontroliraju nekoliko gradova duž sjeverne sirijske granice, a od sredine januara su sa tih terorističkih položaja desetine artiljerijskih projektila pali i na južne pogranične gradove u Turskoj, najviše u Kilisu.

Najmanje 21 osoba je poginula, a više od 70 ranjeno u tim napadima na turske gradove, zbog čega su turske oružane snage u skladu sa angažmanom djelovanja u pograničnom pojasu započele žestoke artiljerijske i zračne napade na teroristička uporišta koja prijete sigurnosti građana u Turskoj. Podršku dobijaju i od zračnih snaga međunarodne koalicije za borbu protiv ISIS-a.

N1

Tagovi:
tačno.net
Autor 30.5.2016. u 09:34

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija