Turska započela operacije u Siriji, Kurdi traže ‘zonu zabranjenog leta’

tačno.net
Autor 9.10.2019. u 16:25

Turska započela operacije u Siriji, Kurdi traže ‘zonu zabranjenog leta’

foto: AP

Turska armija je započela vazdušne udare na severu Sirije uz podršku artiljerijske vatre.

Turske haubice gađaju baze, uključujući artiljerijske i snajperske pozicije kurdske YPG milicije, te njene magacine sa municijom.

Turski bezbednosni zvaničnik je izjavio da je reč o ciljevima daleko od stambenog područja, prenosi Rojters.

Međutim, portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je da su turski ratni avioni počeli da napadaju “civilna područja” na severu Sirije. On je na Tviteru objavio da su napadi izazvali “ogromnu paniku među ljudima u regionu”.

Rojters javlja da ljudi masovno beže iz pograničnog grada Tel Abjad dok u blizini odjekuju eksplozije.

Sirijske demokratske snage (SDF) zatražile su od SAD i njihovih saveznika da uspostave “zonu zabranjenog leta”, kako bi se zaštitili od turskih napada.

“SDF je pokazao dobru veru u sporazum o bezbednosnom mehanizmu između SAD i Turske. No, sada je naš narod ostao bez odbrane,” navodi SDF.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan je izjavio da je cilj eliminisanje “terorističkog terora” duž južne turske granice.

On je istakao da ofanziva pod kodnim nazivom “Mirno proleće” treba da eliminiše pretnju od sirijske kurdske milicije YPG i “Islamske države” i omogući povratak sirijskih izbeglica iz Turske nakon što se formira “zona bezbednost” u ovoj regiji.

Ankara planira razmeštanje dva miliona izbeglica od 3,6 miliona, koliko je pronašlo utočište Turskoj od izbijanja rata u Siriji 2011.

“Mi ćemo sačuvati teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista,” napisao je Erdoan na Tviteru.

Američki ambasador u Ankari pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Turske u cilju obaveštenja o operacijama na severoistoku Sirije, javlja “CNN Turk”.

Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da će “uništiti tursku ekonomiju ako učini nešto nedozvoljeno”, nakon što su mnogi u Vašingtonu, uključujući i njegove republikanske saveznike kritikovali njegovu prethodnu odluku objavljenu posle telefonskog razgovora sa Erdoanom da povuče američke vojnike iz Sirije.

Republikanski senatori, poput Lindza Grema, smatraju da je to napuštanje saveznika u borbi protiv “Islamske države”, ukazujući na veliki doprinos kurdskih snaga.

Rusija: Nećemo biti uvučeni u sukob

Rusija neće biti uvučena u sukobu između Turske i Sirije nakon što je zvanična Ankara započela operaciju na severoistoku Sirije, izjavio Vladimir Džabarov, prvi zamenik spoljnopolitičkog komiteta Gornjeg doma ruskog parlamenta, dodajući da se turska ofanziva može tumačiti i kao narušavanje suvereniteta Sirije.

On je istakao da su ruske snage u Siriji iz drugih razloga.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je kazao Erdoanu u telefonskom razgovoru u sredu da izbegne svaki korak koji može da našteti mirovnom procesu.

RSE

tačno.net
Autor 9.10.2019. u 16:25