Tusk: Postignut dogovor o odlaganju Bregzita do 31. oktobra

tačno.net
Autor 11.4.2019. u 09:16

Tusk: Postignut dogovor o odlaganju Bregzita do 31. oktobra

Foto: EPA

Britanska premijerka Tereza Mej i 27 evropskih lidera dogovorili su se da odlože Bregzit do 31. oktobra, izjavio je noćas predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk.

“To znači još šest meseci da Velika Britanija pronađe najbolje moguće rešenje”, rekao je Tusk.

U Briselu je sinoć na vanrednom samitu lidera EU odlučeno o novom odlaganju istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji.

Takođe, Velika Britanija bi i dalje mogla da napusti Evropsku uniju 22. maja uprkos odlaganju roka za Bregzit do 31. oktobra, izjavila je noćas britanska premijerka Tereza Mej.

“Ako sada uspemo da postignemo sporazum (…) i dalje možemo da izađemo 22. maja”, rekla je Mej na konferenciji za novinare u Briselu.

Sporazum bi trebalo da prihvate britanski poslanici koji su ga do sada odbacivali, kao i sve alternative koje su im predložene.

Istovremeno, francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je dogovor o odlaganju Bregzita i ocenio da je postignut najbolji mogući kompromis.

“Rok postavljen za 31. oktobar nas štiti” jer je u pitanju “ključni datum, pre uspostavljanja nove Evropske komisije”, rekao je Makron posle vanrednog samita lidera EU.

On je rekao da treba “poštovati britanske glasove” koji su za napuštanje Unije, ali i da ne treba “ometati nesmetano funkcionisanje EU”.

Taj stav Francuske podržale su Belgija, Luksemburg, Španija i Malta.

Nemački ministar za odnose sa EU Mihael Rot rekao je da su za Britaniju sve opcije na stolu.

“Sve opcije su na stolu. Dragi britanski prijatelji, odlučite se sada”, napisao je Rot na Tviteru.

RSE

tačno.net
Autor 11.4.2019. u 09:16