Tusk pozvao Trampa i Putina da ne unište svetski poredak

tačno.net
Autor 16.7.2018. u 08:47

Tusk pozvao Trampa i Putina da ne unište svetski poredak

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je lidere SAD, Rusije i Kine da sarađuju s Evropom u cilju izbegavanja trgovinskih ratova i sprečavanja sukoba i haosa u svetu.

Tusk je na otvaranju samita Kine i EU u Pekingu rekao da Evropa, Kina, SAD i Rusija imaju “zajedničku dužnost” da ne unište svetski poredak, već da ga poboljšaju reformom međunarodnih trgovinskih pravila, navodi AP.

“Zbog toga pozivam naše kineske domaćine, ali i predsednike Trampa i Putina, da zajedno počnemo taj proces temeljnom reformom Svetske trgovinske organizacije (STO). Još ima vremena da se spreči sukob i haos”, naveo je predsednik Evropskog saveta.

On je prošle nedelje oštro regaovao na Trampova konstantna kritikovanja evropskih saveznika i pozvao ga da se priseti ko su mu prijatelji kad se bude sreo s Putinom.

“Svi smo svesni činjenice da se arhitektura sveta menja pred našim očima i naša je zajednička odgovornost da doprinesemo promeni nabolje”, rekao je Tusk, nekoliko sati pred samit predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina u Helsinkiju.

Vašington je nedavno uveo takse od 25 odsto na uvoz kineske robe vredne 34 milijarde dolara, tvrdeći da Peking nanosi štetu američkim kompanijama krađom ili vršenjem pritiska da predaju tehnologiju.

SAD su takođe uvele takse na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, Kanade i Meksika, na šta je Brisel odgovorio taksama na uvoz američke robe u vrednosti od 3,25 milijardi dolara.

Kineski premijer Li Kećijang rekao je da su se Kina i EU dogovorile da preduzmu korake ka “očuvanju slobodne trgovine” i globalnog multilateralnog regulatornog sistema. On je pohvalio napore na izmeni pravila STO za koja Vašington tvrdi da su prevaziđena.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 16.7.2018. u 08:47