Tužba 38 američkih država protiv Googlea

AJB
Autor 18.12.2020. u 09:29

Tužba 38 američkih država protiv Googlea

Foto: Shutterstock

Google se suočio sa trećom velikom tužbom za dva mjeseca.

Google se u četvrtak suočio sa trećom velikom tužbom za dva mjeseca jer je 38 američkih država i teritorija optužilo kompaniju da je zloupotrijebila tržišnu moć kako bi pokušala da učini svoj pretraživač dominantnim u automobilima, televizorima i zvučnicima kao što je to učinila u telefonima.

Tužba protiv matičnog preduzeća kompanije Alphabet prati godine žalbi da ona i druge velike tehnološke kompanije, uključujući Facebook i Amazon, koriste svoju veliku tržišnu moć da bi pobijedile konkurente u potrazi za profitom, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Tužitelji od suda traže da Google proglasi krivim za kršenje zakona protiv formiranja trustova i da naredi poništavanja svih sporazuma ili drugog ponašanja za koje smatra da su isključiva.

Pomenuta je mogućnost zahtjeva prodaja imovine, ali bez detalja.

Pravni lijekovi

Države nisu zatražile novčane kazne, rekao je državni tužilac Nebraske Doug Peterson.

“Novčane kazne su poput šutiranja gorile u potkoljenicu. Srećom imamo lijekove koji su mnogo šireg obima “, rekao je Peterson.

U odgovoru na tužbu, Google je ponovio svoje stanovište da je konkurencija u pretrazi teška, rekavši da su među njegovim rivalima TripAdvisor i Expedia i da su sve promjene koje je donio u korist potrošača.

Države traže da se njihova tužba poveže sa onom koju je Ministarstvo pravde podnijelo u oktobru, navodi se u izjavi javnog tužilaštva u Coloradu.

balkans.aljazeera.net

AJB
Autor 18.12.2020. u 09:29