Tužitelj Brice Robin: Kopilot je namjerno srušio avion

tačno.net
Autor 26.3.2015. u 15:29

Tužitelj Brice Robin: Kopilot je namjerno srušio avion

Francuski tužitelj Brice Robin rekao je na šokantnoj press konferenciji da je rušenje aviona bilo “dobrovoljno”. “Kopilot Andreas Lubitz je posljednjih deset minuta sam bio u kabini. Sigurno je bio živ jer se čuje kako normalno diše. Nije rekao ni riječi. Drugi pilot ga je iza vrata molio da ga pusti unutra. Nekoliko puta je i zaplakao”, ispričao je Robin detalje koje je razotkrila crna kutija.

U zadnjim sekundama na snimci čuju se vriskovi putnika. “Mislimo da su tek tada shvatili što se događa”, objasnio je. Na kraju leta čuje se alarm koji upozorava na blizinu tla.

Tužitelj je dodao da nema indikacija da se radi o terorističkom činu. Lubitz je Nijemac i imao je 28-godina, a rodom je iz Montabuara. Razlozi zašto je srušio avion istražiteljima nisu poznati. Na pitanje novinara koje je Lubitz vjeroispovijesti, tužitelj je rekao da ne vjeruje da u toj informaciji leži odgovor zašto je srušio avion.

A French gendarme helicopter flies over the crash site of an Airbus A320, near Seyne-les-Alpes

Reuters

Piloti su vikali jedan na drugoga

Još 18 minuta prije tragedije piloti su normalno razgovarali. Kapetan je obavijestio putnike da ubrzo slijeću u Dusseldorf. Nakon toga je zamolio kopilota da preuzme komande.

Nekoliko minuta nakon toga, pred pilotskom kabinom došlo je do nasilne borbe dok se kapetan pokušavao vratiti unutra, otkrili su istražitelji koji su proučavali crnu kutiju iz Airbusa. Kopilot je zabarikadirao vrata od kabine sa sjedalicom, a kapetan je pokušavao ući unutra. Piloti su vikali jedan na drugoga na njemačkom jeziku.

“Čovjek izvana prvo je lagano kucao na vrata, ali nije bilo odgovora. Zatim je vrata udario snažnije, opet bez odgovora,” izjavio je istražitelj za New York Times dodavši kako zvukovi upućuju na to da je kapetan pokušavao razbiti vrata kako bi se vratio u pilotsku kabinu.

Četiri stručnjaka Interpola priključili su se francuskim detektivima pokušavajući rasvjetliti što se događalo u posljednih 18 minuta leta. Istražitelj je izjavio kako je do tog trenutka komunikacija između pilota bila je rutinska i opuštena.

Lufthansa: Nećemo sudjelovati u nagađanjima o uzrocima nesreće

“Zasad nemamo službene informacije koje potvrđuju te tvrdnje pa čekamo daljnje informacije. Nećemo sudjelovati u nagađanjima o uzrocima nesreće”, stoji u jutrošnjem priopćenju Lufthanse.

Iz Germanwingsa su jutros poručili da ne žele reći imena pilota jer poštuju njihovu privatnost.

Germanwings A320 crashes over French Alps

DPA

Piloti nisu uputili poziv u pomoć

Istražitelji su nakon nesreće leta 9525 na liniji Barcelona – Dusseldorf, nastavili s pretragom teško dostupnih mjesta u francuskim Alpama. Pokušavaju pronaći tijela svih poginulih i doći do tragova koji će im otkriti zašto je zrakoplov pao, a sada istražuju i nove okolnosti koje otkriva snimka iz pilotske kabine.

Segolene Royal, francuska ministrica prometa, pobila je informaciju da je agonija putnika u zrakoplovu trajala osam minuta. Rekla je jučer da je posada posljednju poruku kontroli leta poslala u 10.30, a avion je u Alpe udario u 10.48 sati.

Zrakoplov je normalno letio na visini od 11.500 metara i odjednom je pao na visinu od 1800 metara, te je udario u Alpe. Piloti nisu uputili poziv u pomoć prije pada.

Među poginulima i 16 tinejdžera i dvije bebe

Germanwings A320 abgestürzt - Haltern am See

DPA

U akciju traganja i spašavanja uključeno je oko 350 vatrogasaca i 300 vojnika, posebno obučenih za misije u planinama.

Airbus A320 prevozio je 144 putnika i 6 članova osoblja. Šesnaest putnika bili su tinejdžeri, a smrtno su stradale i dvije bebe. Francuske vlasti potvrdile su kako nitko od putnika nije preživio.

Većina putnika bili su Nijemci i Španjolci, no na letu je bilo i Britanaca, Australaca, Belgijanaca i drugih.

index.hr

tačno.net
Autor 26.3.2015. u 15:29