U američkim zračnim napadima ubijeno stotine civila, nevladine grupe optužile vladu da krije podatke

tačno.net
Autor 2.7.2016. u 09:24

U američkim zračnim napadima ubijeno stotine civila, nevladine grupe optužile vladu da krije podatke

Predsjednik SAD-a Barack Obama potpisao je izvršnu naredbu u kojoj traži od vlade da objavi svake godine broj ubijenih civila kao pokušaj da se unaprijedi transparentnost američkih vojnih operacija.

Direktiva koju bi novi predsjednik mogao otkazati, zahtjeva vladine izvještaje o zračnim napadima koji uključuju kredibilni izvještaj nevladinih grupa. Grupe za ljudska prava optužile su vladu SAD-a da skriva tačne brojeve civilnih žrtava u napadima dronom ili iz zraka.

Ured za istraživačko novinarstvo sa sjedištem u Londonu tvrdi da je između 492 i 1.100 civila ubijeno u napadima dronom u Pakistanu, Jemenu i Somaliji od 2002. godine. Svoj izvještaj napravili su na osnovu podataka lokalnih i međunarodnih novinara, nevladinih organizacija, vladinih dokumenata koji su procurili, sudskih papira i na osnovu svoje istrage.

Obamina administracija tvrdi da bi te brojke mogle pogrešne jer su podatke mogle dati terorističke organizacije i neprovjereni izvori.

U izvještaju američke vlade navedeno je kako je između 2.372 i 2.581 članova terorističke grupe ubijeno u 473 napada otkako je Obama preuzeo funkciju predsjednika.

U izvještaju nema podataka o civilima ubijenim tokom izvođenja vojnih operacija na zemlji.

tačno.net
Autor 2.7.2016. u 09:24