U Argentini počinje samit G20

tačno.net
Autor 30.11.2018. u 09:19

U Argentini počinje samit G20

Svetski lideri okupljaju se u Argentini na godišnjem samitu G20 koji se održava usred novih tenzija Rusije i Ukrajine i američkog trgovinskog spora sa Kinom. Američki predsednik Donald Tramp otkazao je sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u znak protesta, zbog krize u Ukrajini.

“S obzirom na to da mornari i brodovi još nisu vraćeni u Ukrajinu iz Rusije, odlučio sam da bi bilo najbolje za sve strane da otkažem ranije planirani susret u Argentini sa predsednikom Vladimirom Putinom. Radujem se samitu ponovo čim se ova situacija okonča”, objavio je Tramp na Tviteru.

Takođe, sve je manje nade u napredak u očekivanim pregovorima između Trampa i kineskog predsednika Si Đinpinga. Štaviše, rastu očekivanja da će trgovinski rat između dva ekonomska giganta možda čak eskalirati.

Samit je takođe diplomatski test za saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana usled kontinuiranih pitanja o mogućem uključivanju saudijske države u ubistvo novinara Džamala Kašogija u Turskoj prošlog meseca.

U argentinskoj prestonici, Buenos Ajresu na snazi su opsežne mere bezbednosti, a glavna poslovna četvrt grada je zatvorena.

RSE

tačno.net
Autor 30.11.2018. u 09:19