U Bangkoku proglašeno vanredno stanje

tačno.net
Autor 21.1.2014. u 13:01

U Bangkoku proglašeno vanredno stanje

Vlada Tajlanda proglasila je vanredno stanje u periodu od 60 dana u Bangkoku i okolnim provincijama od 22. januara, kako bi obuzdala demonstrante koji su blokirali dijelove glavnog grada.

Demonstranti žele da premijerka Yingluck Shinawatra podnese ostavku i da bude formiran privremeni državni upravni organ.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova objavio je odluku o vanrednom stanju poslije sjednice Vlade u utorak.

Sigurnosne službe sada su dobile ovlaštenja da proglase policijski sat, privode osumnjičene bez optužnica, cenzuriraju medije, zabranjuju političke skupove s više od petero ljudi i potpuno blokiraju pojedine dijelove glavnog grada.

Antivladini demonstranti žele onemogućiti održavanje vanrednih izbora, koji su zakazani za 2. februar.

Izborne reforme

Tajlandski opozicioni demonstranti su prošle sedmice izašli u velikom broju na ulice Bangkoka, pokušavajući blokirati grad i svrgnuti sa vlasti premijerku Shinawatru.

Demonstranti žele da premijerka odstupi kako bi nova izabrana vlada provela izborne reforme i smanjila političku dominaciju njene bogate porodice.

Hiljade antivladinih demonstranata okupile su se na strateškim mjestima u gradu, između ostalog i ispred trgovačkog centra koji je zapaljen tokom smrtonosnih demonstracija 2010. godine.

“Borit ćemo se bez obzira na to da li ćemo pobijediti ili izgubiti. Nećemo kompromis, niti ćemo pristati na pregovore”, rekao je vođa protesta Suthep Thaugsuban okupljenim demonstrantima.

Najmanje pet osoba je poginulo, te gotovo 300 povrijeđeno od početka demonstracija u novembru prošle godine.

aljazeera.net

tačno.net
Autor 21.1.2014. u 13:01