U Barceloni najavljeni novi protesti, Puigdemont obećao da će se i dalje boriti za slobodnu zemlju

tačno.net
Autor 29.10.2017. u 10:11

U Barceloni najavljeni novi protesti, Puigdemont obećao da će se i dalje boriti za slobodnu zemlju

Centralna vlada u Madridu raspisala je nove izbore za regionalne parlament Katalonije koji se trebaju održati u decembru. Oduzeli su Kataloniji autonomiju nakon što je katalonski parlament izglasao proglašenje nezavisnosti.

Puigdemont je apelovao na demokratsku opoziciju da utiče na provođenje pravde iz Madrida. Osudio je suspenziju katalonske autonomije i obećao da će nastaviti na izgradnji slobodne zemlje.

Španija je u ustavnoj krizi od referenduma o nezavisnosti koji je organizovala Puigdemontova vlada, a koji je Ustavni sud Španije proglasio ilegalnim.

Petak je bio dan D jer je Katalonija proglasila nezavisnost, a Madrid uzvratio ukidanjem njihove dotadašnje autonomije koju su imali u određenim oblastima u okviru Španije. Premijer Španije Mariano Rajoy raspustio je regionalni parlament i najavio uklanjanje Puidgemonta kao katalonskog lidera, te naredio raspisivanje novih izbora.

Dan ranije protekao je u preuzimanju ovlasti nad Katalonijom. Španski ministar unutrašnjih poslova preuzeo je kontrolu na policijom nakon što je otpustio nekoliko katalonskih službenika.

Prije nego je Madrid preuzeo ovlasti, bogata regija Katalonija je imala najveći nivo samouprave u Španiji.

Tagovi:
tačno.net
Autor 29.10.2017. u 10:11