U bombardiranju škola i bolnica u Siriji 50 mrtvih, osuda UN-a

tačno.net
Autor 16.2.2016. u 12:03

U bombardiranju škola i bolnica u Siriji 50 mrtvih, osuda UN-a

Nada u mir u Siriji bila je u ponedjeljak sve slabija pošto je pedeset ljudi, među njima i djeca, poginulo u bombardiranju bolnica i škola, koje je UN osudio kao »očito kršenje međunarodnog prava«.

Napadi na pet zdravstvenih ustanova i dvije škole u pokrajinama Idlebu i Alepu, na sjeveru Sirije, »bacaju sjenu na obveze koje je preuzela Međunarodna skupina za potporu Siriji« u vezi s prekidom neprijateljstava, ocijenio je i UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon.

U Siriji već gotovo pet godina bjesni rat u kojemu je više od 260.000 mrtvih, a milijuni su morali pobjeći iz zemlje.

U takvim prilikama prekomjernog nasilja, UN-ov izaslanik za Siriju, Staffan de Mistura koji uz velik trud nastoji okupiti strane za pregovarački stol, stigao je u ponedjeljak navečer u Damask u neočekivan posjet, rekao je za AFP izvor u sirijskoj vladi.

UNICEF je priopćio da su gađane četiri bolnice, među njima dvije koje surađuju s tom organizacijom. Bombardirane su i dvije škole u Azazu, na sjeveru, pri čemu je poginulo šestero djece. Sjedinjene Države su pozvale Rusiju i Tursku da spriječe svaku eskalaciju.

Moskva je osudila »agresivne akcije« Turske u Siriji, nazivajući ih »otvorenom potporom međunarodnom terorizmu«. Na to je turski premijer Ahmet Davutoglu odgovorio optuživši Rusiju da se u Siriji ponaša poput »terorističke organizacije«, gdje izvodi »barbarske napade na civilno stanovništvo«.
Turska vojska je treći dan zaredom granatirala položaje sirijskih Kurda blizu sirijsko-turske granice u sjevernoj pokrajini Alepu.

Usprkos toj paljbi, Kurdi i dalje napreduju sa zapada pokrajine, pri čemu su oslobodili nekoliko naselja u rukama pobunjeničkih skupina.

Kurdi se u toj bitci nisu svrstali ni uz režim, ni uz pobunjenike. Njihov je cilj povezati područja pod njihovom kontrolom na sjeveru Sirije kako bi stvorili jedinstvenu autonomnu regiju, poput svoje iračke braće. Kako navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava, nadziru tri četvrtine od 800 km granice.

Geograf Fabrice Balanche navodi da Kurdi drže 26.000 četvornih kilometara, ili 14 posto Sirije, a u 2012. su držali 9 posto.

novilist.hr

tačno.net
Autor 16.2.2016. u 12:03