U bombaškom napadu u Bagdadu poginulo najmanje 18 osoba

tačno.net
Autor/ica 3.5.2016. u 10:18

U bombaškom napadu u Bagdadu poginulo najmanje 18 osoba

U eksploziji automobila bombe u Bagdadu u ponedjeljak poginulo je najmanje 18, a povrijeđeno 45 šiitskih hodočasnika koji su se okupili kako bi obilježili godišnjicu smrti imama Muse al-Khadima, saopćili su zvaničnici.

Odgovornost za napad preuzeli su pripadnici terorističke organizacije ISIS, koji često na meti ima javne prostore u većinski šiitskim gradovima ili gradskim četvrtima.

Pripadnici ISIS-a objavili su da stoje i iza jučerašnjeg dvostrukog samoubilačkog napada na snage sigurnosti, u kojem je poginulo 36 osoba, a više od 90 povrijeđeno.

Nakon jučerašnjih tragičnih napada, UN-ova misija u Iraku objavila je u svom mjesečnom izvještaju da je u sukobima u toj zemlji tokom aprila poginulo najmanje 741 Iračana, a je njih više od 1.370 povrijeđeno.

Desetine hiljada šiitskih vjernika ove se nedjelje okuplja u Bagdadu kako bi posjetili mjesto gdje je imam iz osmog stoljeća Musa al-Khadim sahranjen.

Sigurnosne snage su blokirale prilazne puteve oko glavnog grada Iraka kako bi pojačali sigurnost i spriječili eventualne napade.

N1

tačno.net
Autor/ica 3.5.2016. u 10:18