U Češkoj i Bugarskoj rekordan broj novozaraženih, Njemačka bilježi veliki porast

tačno.net
Autor 8.10.2020. u 09:56

U Češkoj i Bugarskoj rekordan broj novozaraženih, Njemačka bilježi veliki porast

foto: EPA

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da Brazil riskira drugi val korona virusa zbog prebrzog povratka svakodnevnici.

Češka je prijavila 5.335 novih slučajeva korona virusa u srijedu, što je najveći dnevni porast oboljelih otkad je pandemija počela, dok je Bugarska prijavila 437 te se bori s rastućim brojem zaraza, kao i Njemačka koja od početka pandemije u martu nije imala tako velik broj novozaraženih, prenosi Hina.

U Češkoj je porast zaraženih premašio prethodni rekord of 4.457 slučajeva prijavljenih prethodni dan, dok se zemlja od 10.7 miliona stanovnika bori s najvećim dnevnim porastom broja slučajeva otkad je pandemija počela. Ukupno je od početka pandemije zabilježeno 95.360 slučajeva zaraze te 829 smrtnih slučajeva, prenosi Reuters.

U Bugarskoj je dosad potvrđeno 22.743 slučajeva od COVID-a 19, uključujući i 873 smrti.

Porast u Njemačkoj

Bugari moraju nositi maske u zatvorenim javnim prostorima i držati fizičku distancu, a vlada zasad ne namjerava uvoditi nove mjere. Glavni zdravstveni inspektor u zemlji rekao je da nove mjere, poput zatvaranja restorana, mogu biti nametnute ako broj potvrđenih slučajeva nastavi rasti, no isključio je mogućnost potpune karantene.

Njemačka je zabilježila više od 4000 slučajeva zaraze korona virusom u posljednja 24 sata, što je porast od 1200 slučajeva u usporedbi s prethodnim danom, objavila je nacionalna agencija za kontrolu bolesti, prenosi agencija dpa.

Prema brojkama instituta Robert Koch, u četvrtak je prijavljeno 4.058 slučajeva zaraze, za razliku od 2.828 od prethodnog dana. Zemlja nije prijavila tako velik broj dnevnih slučajeva od vrhunca pandemije krajem marta i početkom aprila, kad je u Njemačkoj bilježeno više od 6000 novih dnevnih slučajeva prije nego što su značajno opali.

Zaraza je ponovno počela rasti u julu.

Brazil je u srijedu prešao pet miliona zaraženih korona virusom, a epidemiolozi strahuju od drugog vala širenja zaraze jer vlasti prebrzo popuštaju mjere.

Brazil riskira drugi val

Iako je dnevni broj zaraza manji u odnosu na razinu u julu, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da Brazil riskira drugi val korona virusa zbog prebrzog povratka “normalnoj” svakodnevici.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o 31.553 nova slučaja čime je ukupan broj zaraženih prešao pet miliona. Umrlo ih je još 734 čime se najveća zemlja Latinske Amerike približila 150.000 mrtvih.

Epidemiolog Roberto Medronho upozorio je da bi broj zaraženih vjerojatno bio veći da se više ljudi testira.

“Uskoro ćemo imati 150.000 mrtvih, to je zastrašujuća brojka, a gledamo kako vlasti sve više popuštaju mjere unatoč broju slučajeva”, rekao je Medronho za Reuters.

Medronho je upozorio na sve veća okupljanja Brazilaca na plažama te u restoranima i barovima.

Restriktivne mjere do kraja oktobra

U Ukrajini je u posljednja 24 sata registrovano rekordnih 5.397 novih slučajeva korona virusa, skoro 600 više nego prethodnog dana, a preminule su 93 osobe.

Ukupno je dosad registrovano 244.724 zaraženih, a preminulo je 4.690 osoba, prenosi Reuters.

Broj novih slučajeva ubrazno raste od kraja septembra i svakodnevno je iznad 4.000 zbog čega je vlada produžila restriktivne mjere do kraja oktobra.

Indija druga zemlja po broju zaraženih

U posljednja 24 sata u Indiji je od posljedica zaraze koronavirusom preminula 971 osoba, javlja Anadolija.

Ministarstvo zdravstva Indije saopćilo je kako je broj preminulih od COVID-19 u toj zemlji veći za 971 i iznosi 105.526.

U posljednja 24 sata u Indiji je potvrđeno 78.524 nova slučaja zaraze, ukupno 6.835.655.

Od ove bolesti dosad se oporavilo 5.827.704.

Podaci “Worldometera”, internet stranice na kojoj su dostupne informacije o epidemiološkoj situaciji u svijetu, pokazuju kako je Indija druga zemlja u svijetu po broju zaraženih korona virusom.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 8.10.2020. u 09:56