U Chicagu održana šetnja povodom godišnjice genocida u Srebrenici

F.H./Klix.ba
Autor 11.7.2022. u 09:24

U Chicagu održana šetnja povodom godišnjice genocida u Srebrenici

Foto: Klix.ba

Organizacije Lillies of Hope i organizacija mladih JaBiH organizovali su u Chicagu mirnu šetnju povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

U šetnji je učestvovalo više stotina osoba koje su simbolično načinili 8.372 koraka, a prije početka same šetnje pročitana su imena 50 žrtava genocida čiji će se ukop obaviti ove godine.

Džemal Delić, Srebreničanin koji je od 2000. godine u SAD-u opisao je svoje iskustvo preživljavanja genocida u Srebrenici.

“Sve vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, bio sam u Srebrenici. Padom Srebrenice 11.Jula 95.’ sa većom grupom ljudi uputio sam se ka šumama i krenuli prema Tuzli. sedam dana i sedam noći smo hodali, trčali, tražili skloništa, nosili povrijeđene, unesrećene ukopavali pored puta ako smo mogli… Bez hrane, bez vode, lijekova, agresori oko nas…. Osmi dan, zakoračio sam na slobodnu teriroriju, i nisam mogao vjerovati da sam jos medju živima,” opisao je Delić svoje iskustvo.

Pozvao je sve buduće generacije da nastave da spominju i opominju, da se ne desi opet nikome Srebrenica, masovna ubistva i egzekucije.

Enes Karić, preživjela žrtva genocida opisao je svoje iskustvo i kako je uspio da pobjegne autobusom u kojem su bile žene i djeca.

Iz organizacije su istakli da rade na tome da buduće generacije nikada ne zaborave sta se dešavalo u Bosni i Hercegovini od 1992.-1995., a u ovom slučaju, sve ono što se dešavalo u Srebrenici tog 11. jula 1995., te da se nikada neće zaboraviti niti jedna žrtva koja je mučki ubijena i bačena, pa premještena iz jedne, u drugu, treću i četvrtu masovnu grobnicu.

klix.ba

F.H./Klix.ba
Autor 11.7.2022. u 09:24