U Danskoj prosvjed protiv ukidanja blagdana radi financiranja obrane

RSE
Autor/ica 6.2.2023. u 08:05

U Danskoj prosvjed protiv ukidanja blagdana radi financiranja obrane

Foto: The Ritzau Scanpix/Emil Helms via REUTERS

Nekoliko desetaka tisuća Danaca prosvjedovalo je u nedjelju protiv vladinog plana o ukidanju državnog blagdana kako bi financirala proračun za obranu, u jeku rata u Ukrajini.

“To je potpuno nepravedan prijedlog”, rekla je predsjednica sindikata FH Lisette Risgaard koja je pozvala na prosvjed.

Policija i organizatori procijenili su da je bilo između 40.000 i 50.000 ljudi i dodali da su mnogi prosvjednici došli autobusima iz cijele zemlje.

Okupljeni ispred parlamenta u Kopenhagenu držali su plakate na kojima je pisalo “Dalje ruke od naših državnih blagdana” i “Reci NE ratu”.

Socijaldemokratska premijerka Mette Frederiksen, koja je na vlasti od prosinca, planira ukinuti blagdan poznat kao Veliki dan molitve, koji se obilježava od 17. stoljeća. Ove godine se taj blagdan obilježava 6. maja.

Vlada želi da tako prikupljeni novac iskoristi za povećanje proračuna za obranu jer je cilj NATO-a izdvajanje od dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2030. godine, umjesto do 2033. kako je ranije planirano.

Vlada je navela da je to ubrzanje financiranja neophodno i zbog invazije Rusije na Ukrajinu prije gotovo godinu dana.

Međutim, sindikat smatraju da bi stavljanje Danaca da rade dodatni dan predstavljalo kršenje kolektivnih ugovora o plaćama, dogovorenih s vladom.

RSE

RSE
Autor/ica 6.2.2023. u 08:05