U Egiptu islamisti slave pobedu

Autor 18.6.2012. u 11:36

U Egiptu islamisti slave pobedu

“Hvala gospodu što je izveo egipatski narod na put slobode i demokratije i ujedinio Egipćane za bolju budućnost» uzviknuo je Muhamed Mursi proglašavajući pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora u Egiptu 17. juna. Hiljade njegovih pristalica okupilo se na trgu Tahrir, na kome su mesecima održavane demonstracije radi svrgavanja Hosnija Mubaraka. Mark Linč, ekspert za Bliski istok s vašingtonskog univerziteta Džordžtaun, međutim konstatuje za agenciju Rojters da je to povratak na početak.

Na osnovu rezultata glasanja na više od 80 odsto biračkih mesta u Egiptu, kandidat Muslimanskog bratstva Mohamed Mursi proglasio je u ponedeljak pobedu na predsedničkih izborima tvrdeći da ima 52 odsto osvojenih glasova. Bivši premijer u vladi svrgnutog lidera Hosnija Mubaraka – penzionisani general Ahmed Šafik – osvojio je, kako javljaju agencije, oko 48 procenata glasova. Dok su islamisti slavili pobedu, Šafikov štab je negirao da je Mursi pobedio i tvrdio da Muslimansko bratstvo izvrće izborni rezultat. Izlaznost na egipatskim izborima u kojima pravo glasa ima 50 miliona ljudi, bila je manja nego u prvom krugu, kada je izašlo 46 odsto glasača.

Vojna vlast je u subotu 16. juna dan pred drugi krug predsedničkih izbora, raspustila parlament što je naišlo na žestoko protivljenje Muslimanskog bratstva koje u tom domu ima većinu, ali i na otpor drugih političkih stranaka koje su učestvovale u revolucionarnom pokretu i zbacivanju Hosnija Mubaraka.

Generali koji su faktički uveli vanredno stanje u zemlji, raspustili parlament i nametnuli privremeni ustav koji im obezbeđuje gotovo apsolutnu vlast u zemlji. Vrhovni savet oružanih snaga saopštio je da će zadržati vlast dok se ne izabere novi parlament, a izbori neće biti održani dok se ne donese novi ustav. Agencija Rojters izveštava da je feldmaršal Husejin Tantavi, koji predsedava Vojnim savetom, nagovestio da armija, koja takođe kontroliše značajan deo egipatske ekonomije nema nameru da supstancijalnu vlast preda svom starom protivniku – Muslimanskom bratstvu. Agencija Rojters konstatuje da zapadne sile, a i mnogi Egipćani osećaju nemir zbog rasta uticaja islamista u Kairu i u drugim novim demokratijama Arapskog proleća u Tunisu i u Libiji i da nisu spremne da sada sankcionišu egipatske generale.

 Vreme.rs

Autor 18.6.2012. u 11:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija