U Francuskoj štrajkovi i demonstracije

tačno.net
Autor 22.5.2018. u 10:07

U Francuskoj štrajkovi i demonstracije

Foto: Eric Gallard/Reuters

U Francuskoj će danas biti održani štrajkovi kao i brojne demonstrancije širom zemlje gde raste nezadovoljstvo zaposlenih u javnim službama, preneli su francuski mediji podsećajući da su to treće najavljene velike demonstracije od dolaska centrističkog predsednika Emanuela Makrona na vlasti.

Sindikati su pozvali na protest kojih će u celoj Francuskoj biti između 130 i 140, dok je štrajk predviđen u raznim oblastima, medju kojima u zdravstvu i školstvu, preneo je radio Frans enfo (France Info).

Generalna uprava civilnog vazduhoplovtsva pozvala je aviokompanije da za 20 odsto smanje svoj saobraćaj na aerodromima Orli u Parizu, kao i u Lionu i Marseju.

Zdravstveni radnici kao i zaposleni u raznim javnim ustanovama danas će na ulicama tražiti bolje uslove rada i povećanje broja zaposlenih.

Sindikati zameraju preispitivanje statusa zaposlenih u javnim službama kako je najavila francuska vlada, koja predvidja ukidanje 120.000 radnih mesta do 2022. godine.

Pored toga, francuska železnica SNCF već nekoliko nedelja u prekidima štrajkuje zbog najavljene reforme da tog operatera pretvori u akcionarsko društvo kako bi se rešila finansijska kriza u tom preduzeću. Protivnici to smatraju prvim korakom ka privatizaciji i mogućim ugrožavanjem radnih mesta zaposlenih. Prvi veliki protesti protiv Makronovih reformi održani su oktobru a drugi krajem marta.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 22.5.2018. u 10:07