U Homsu opkoljeno 100.000 ljudi

tačno.net
Autor/ica 26.12.2014. u 10:29

U Homsu opkoljeno 100.000 ljudi

Organizacija Human Rights Watch navodi kako stanovnici naselja Al-Waer u Homsu zapravo žive u zatvoru.

Human Rights Watch optužio je Vladu Sirije  da neselektivno gađa civile u opkoljenom dijelu Homsa.

Ova nevladina organizacija tvrdi da je gotovo 100.000 ljudi zarobljeno u naselju Al-Waer. Riječ je o posljednjem naselju u tom gradu, koje još pod kontrolom pobunjenika, izvještava Zeina Khodr.

Vladini snajperi sa svih strana kontroliraju naselje Al-Waer u Homsu. Ulazak u taj dio, kao i izlazak iz njega, strogo su zabranjeni.

Human Rights Watch navodi kako stanovnici ovog naselja zapravo žive u zatvoru. Vladine snage od pobunjenika traže da polože oružje, ali oni zahtijevaju neke garancije.

“Vlada želi da se predaju dezerteri. Ja sam jedan od njih. Ima nas još. Kakve garancije imamo da nas neće pobiti, kao što su to uradili s drugim borcima u starom dijelu Homsa, koji su se predali”, kaže Dia’a Humse, dezerter iz sirijske vojske.

Višemjesečna opsada

Država je, nakon neke vrste mirovnih pregovora, uspostavila kontrolu nad većim dijelom trećeg po veličini sirijskog grada.

Pobunjenici tvrde da se moraju predati, jer pod opsadom žive već mjesecima.

Al-Waer je posljednje naselje koje je još pod kontrolom pobunjenika. Napadi sirijske vojske pojačali su se nakon propasti oktobarskih pregovora.

Brojni civili ubijeni su u ovom gusto naseljenom gradskom području. Tu živi blizu 100.000 ljudi, od kojih su mnogi već izbjegli iz drugih ratom zahvaćenih područja. Situacija djeluje bezizlazno.

“Čak i dok smo imali dostavu namirnica, situaciju su iskorištavali profiteri. Sada kad je naselje pod opsadom, namirnice više ni ne mogu biti uvezene. Stanovnici žele da pobunjenici odu. Žele da se sve ovo okonča”, govori Usama Abu Zaid, stanovnik ovog naselja.

Ukinuta humanitarna pomoć

“Blokada Vladinih snaga i intenzivno granatiranje imali su razarajuće posljedice na stanovnike ovog dijela grada. U ovom trenutku pregovori se, pod pokroviteljstvom UN-a, vode između Vlade i stanovnika Al-Waera, a ne pobunjenika. Vlada kaže da je spremna za dogovor, ali pod uvjetom da se uspostavi njihova vlast u ovom naselju”, izvještava Zeina Khodr.

Nešto namirnica uvezeno je u Al-Waer otkad je krajem prošle godine Vlada stavila ovaj dio Homsa u blokadu.

No, od novembra se blokada pooštrila, tako da u grad ne ulazi više ni humanitarna pomoć.

Sirijske vlasti suočavaju se s optužbama da izgladnjivanje koriste kao sredstvo rata. Ta taktika ranije im se pokazala izuzetno uspješnom. Možda će to i ovaj put biti slučaj.

Izvor: Al Jazeera

tačno.net
Autor/ica 26.12.2014. u 10:29