Protesti u Hong Kongu nastavljeni, interventna policija napustila ulice

tačno.net
Autor 29.9.2014. u 09:23

Protesti u Hong Kongu nastavljeni, interventna policija napustila ulice

VLADA Hong Konga objavila je u ponedjeljak da je povukla pripadnike interventne policije s ulica nakon noći sukoba s tisućama prodemokratskih prosvjednika koji su nastavili prosvjede u više četvrti u gradu.

“S obzirom da su se građani okupljeni na ulici smirili, interventna policija je opozvana”, objavila je vlada u priopćenju na internet stranici. U zamjenu, prosvjednici su pozvani da “oslobode sve ulice koje su zauzeli što je prije moguće kako bi kola hitne pomoći mogla prolaziti te kako bi se ponovno uspostavio javni promet”.

Kampanja građanskog neposluha tinja već tjednima

Više od 200 autobusnih linija otkazano je ili preusmjereno, poremećen je i tramvajski promet a stanice podzemne željeznice zatvorene. Brojne škole ostale su zatvorene kao i dobar dio tvrtki. Kampanja građanskog neposluha koja tinja već tjednima u nekadašnjoj britanskoj koloniji pojačana je tijekom vikenda, a Hong Kong je doživio najgore građanske nemire od prijelaza pod kinesku upravu 1997.

Prosvjednici su odlučni u osudi odluke Pekinga da ograniči opće pravo glasa u toj autonomnoj regiji pod kineskom upravom.

U kaotičnim uličnim prizorima na koje Hong Kong nije uopće naviknut, policajci su u nedjelju do kasno u noć bacali suzavac u pokušaju rastjerivanja prosvjednika. Njih više desetaka tisuća okupilo se u četvrtima u središtu grada ali i sve do Kowloona, preko puta otoka Hong Kong, na kontinentu.

Više desetaka tisuća prosvjednika

Prosvjednici su većinom bili odjeveni u plastične kabanice a lica su prekrili kako bi se zaštitili.

Prema procjeni agencije France presse na ulicama je prosvjedovalo više desetaka tisuća ljudi.

Policija je tijekom dana obznanila da je 78 osoba privedeno, a 26 je ozlijeđenih.

Kina, kojoj je London 1997. vratio upravu nad Hong Kongom, objavila je u kolovozu da će se od 2017. budući čelnik izvršne vlasti u toj posebnoj upravnoj regiji u sastavu Kine birati na općim izborima, ali da će na njima moći sudjelovati samo dva ili tri kandidata koja će predložiti poseban odbor.

Studenti, koji su petak čak upali u sjedište vlade, tjednima predvode kampanju građanskog neposluha kako bi ukazali da se brojni stanovnici Hong Konga protive kineskim ograničavanjem demokratskih procesa.

Peking podržava mjesnu vladu

Occupy Central zahtijeva “povlačenje” odluke Pekinga i novi proces političkih reformi. “Zahtijevamo da vlada Leung Chun-yinga preda središnjoj vladi novo izvješće o političkim reformama koji će u potpunosti odražavati demokratske težnje naroda Hong Konga”, navodi Occupy i naglašava da će se u slučaju odbijanja pokret intenzivirati.

Čelnik Hong Konga Leung Chun-ying je istaknuo na konferenciji za novinare da je odlučan boriti se protiv ilegalnih akcija.

Peking je u nedjelju istaknuo da je siguran da su vlasti Hong Konga kadre suočiti se sa situacijom. Peking se “oštro protivi svakoj ilegalnoj aktivnosti koja šteti pravnoj državi i ugrožava socijalni mir, te čvrsto podržava mjesnu vladu”, rekao je jedan glasnogovornik ureda poslova Hong Konga i Macaoa, prenijela je službena agencija Xinhua.

U srpnju je pola milijuna prosvjednika izašlo na ulice zbog nezadovoljstva sve većim utjecajem Pekinga na život u Hong Kongu.

index.hr

tačno.net
Autor 29.9.2014. u 09:23