U Indiji počeli najveći izbori na svijetu

tačno.net
Autor 7.4.2014. u 11:06

U Indiji počeli najveći izbori na svijetu

Izbori će biti održani u devet faza i završit će se 12. maja

U Indiji danas su počeli najduži i najveći opći izbori na svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema saopćenju Izborne komisije, izbori će trajati duže od mjesec dana, a u prvoj fazi glasat će građani koji žive na sjevernim pokrajinama Assam i Tripura.

Oružane separatističke grupe, koje su aktivne na sjeveroistoku zemlje, nisu do sada saopćile da će bojkotovati ili sabotirati izbore, što je ranije često bio slučaj.

Izbori će biti održani u devet faza i završit će se 12. maja. Službeni rezultati izbora bit će objavljeni 16. maja.

Kandidati, tokom predizborne kampanje, najčešće su se bazirali na probleme poput visoke inflacije, korupcije i velike stope nezaposlenosti.

Očekuje se da će građansko pravo iskoristiti 815 miliona birača, čiji se broj povećao za 100 miliona od posljednjih izbora u 2009. godini.

Jednoj stranci potrebni su 272 poslanika, kako bi mogla postati vladajuća. Prema anketama firme Hansa i britanske televizije NDTV, očekuje se da će Nacionalni demokratski savez (NDA) imati 259 poslanika u parlamentu, dok će Nacionalni inovativni savez (UPA) osvojiti 123 poslanička mjesta.

Stranka kongresa i UPA su vladajuće stranke u Indiji od 2004. godine.

Izborna komisija saopćila je da će građani imati priliku da prvi put koriste elektronske biračke mašine, na kojoj će biti izlistani svi kandidati. Birači će, također, imati izabrati opciju “niko od navedenih“.

AA

Tagovi:
tačno.net
Autor 7.4.2014. u 11:06