U Minhenu grade zid da se odvoje od migranata

tačno.net
Autor 20.11.2016. u 11:25

U Minhenu grade zid da se odvoje od migranata

Zid visok četiri metra odvaja naselje i kamp u kojem će smještaj naći oko 160 mladih azilanata bez pratnje odraslih.

U predgrađu Minhena gradi se zid kojim bi se lokalno stanovništvo ogradilo od kampa predviđenog za smještaj azilanata.

Kao navodi Daily Mail, radi se o zidu dužine oko 100 metara i skoro četiri metra visine, u mihnenskom naselju Neuperlach – Jug.

Kritičari kažu da ih podsjeća na Berlinski zid, i da predstavlja novi dokaz koliko su Nijemci sada rezervisani prema migrantskoj politici kancelarke Angele Merkel.

U kampu će smještaj naći oko 160 mladih azilanata bez pratnje odraslih.

Lokalno stanovništvo, koje je za gradnju zida tražilo dozvolu suda, smatra da bi vrijednost njihovih nekretnina značajno pala ako ne bi bilo ničega da ih odvoji od migranata.

Viši od Berlinskog zida

Zamjenik šefa opštine Guido Bucholtz rekao je da se preplašio kada je prvi put vidio “tog monstruma” i da smatra da je to dio “propagande”.

On, također, smatra da je zid previsok, jer su slične strukture koje odvajaju migrantske kampove visoke “svega” tri metra.

Lokalno stanovništvo kaže da strahuje od buke koju bi migranti proizvodili i od njihovog ponašanja. Oni dodaju da ih ne zanima kako zid izgleda, već samo žele da ih odvoji od mladih migranta, sa kojima je stanovništvo drugih njemačkih gradova često dolazilo u sukob.

Sudija koji je odobrio podizanje zida naveo je da migranti ne bi smjeli da ga koriste za igre loptom ili za drugu zabavu.

Na podsjećanje da je ovaj zid viši od Berlinskog zida, građevinari kažu da je bilo potrebno osigurati dobru zvučnu izolaciju.

Izvor: Agencije

Foto: EPA

 

tačno.net
Autor 20.11.2016. u 11:25