U napadu SAD ubijen jedan od najviših vojnih zvaničnika Irana

 RSE
Autor 3.1.2020. u 09:25

U napadu SAD ubijen jedan od najviših vojnih zvaničnika Irana

foto: AFP

Jedan od najviših vojnih zvaničnika u Iranu, general Iranske revolucionarne garde Qasem Soleimani, ubijen je u američkom napadu dronom u Bagdadu, u vreme porasta napetosti i neprijateljstava između dve zemlje koji bi mogli da dovedu do odmazde Teherana, javlja Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Američki i iranski zvaničnici su potvrdili smrt jednog od najmoćnijih ljudi u Iranu u američkom napadu na dva vozila na Međunarodnom aerodromu u Bagdadu u ranim jutarnjim satima 3. januara.

Cene nafte su pale za četiri procenta odmah nakon potvrde vesti o napadu.

Američka vojska je potvrdila napad ubrzo nakon što je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump postavio na svoj tviter nalog američku zastavu. To je bio prvi tvit američkog predsednika u poslednjih 13 sati.

Pentagon je saopštio da je Trump odobrio napad u jutro 2. januara.

“Na osnovu uputstva predsednika, američka vojska je preduzela odlučne mere da zaštiti američko osoblje u inostranstvu ubistvom Qasema Soleimanija, vođe jedinice Corps-Quds Iranske revolucionarne garde koja je u SAD označena kao strana teroristička organizacija”, saopštila je američka vojska i dodala: “Cilj napada je bio da spreči iranske planove za napade u budućnosti“.

U izjavi se navodi da da je Soleimani organizovao napade na baze iračke koalicije predvođene SAD-om poslednjih nekoliko meseci, kao i da je odobrio napade na američku Ambasadu u Bagdadu prošle nedelje.

 

The New York Times i The Washington Post su objavili da je napad izveden dronom.

Reakcije u SAD

Dok su republikanci pozdravili Trumpovu odluku, mnoge demokrate su je kritikovale, navodeći da će staviti američko osoblje u još veću opasnost.

Joe Biden, jedan od kandidata demokrata za predsedničke izbote 2020. godine je rekao da „ni jedan Amerikanac neće žaliti“ odlazak lidera snaga Quds, ali je dodao: “Predsednik Trump je bacio štap dinamita u bure baruta i duguje američkom narodu objašnjenje strategije i plan kako da očuva naše snage i osoblje ambasade.”

Trodnevna žalost u Iranu

Iranski vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei je zapretio „ozbiljnom odmazdom“ protiv kriminalaca koji su ubili Soleimanija i objavio tri dana nacionalne žalosti kako bi obeležili generalovu smrt.

Iračka televizija citirala je izvore šiitskih snaga koje podržava Iran – milicije Hashd Shaabi koja je navela da je u napadu ubijen i zamenik komandanta tih snaga Abu Mahdi al-Muhandis.

Korpus iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) je potvrdio Muhandisovu smrt u izjavi upućenoj javnosti. Nepotvrđeni izveštaji kažu da je najmanje jedan član libanskog Hezbolaha takođe ubijen u napadu.

Ranije su iračke paravojne formacije koje podržava Iran saopštile da su pet njihovih članova i dva “važna gosta” ubijeni u vazdušnom napadu na vozila unutar prostora Aerodroma u Bagdadu.

Qasem Soleimani i Abu Mahdi al-Muhandis, arhivske fotografije

Ko je bio Qasem Soleimani

Soleimani je vodio jedinicu Quds, međunarodni deo iranskog IRGC-a, koju su SAD obeležile kao terorističku organizaciju. U julu 2018. godine Soleimani je rekao da su njegove snage spremne da se suprotstave američkoj vojsci nakon Traumpovog upozorenja da će Teheran „snositi posledice“ ako zapreti SAD.

“Gospodine Trump, kako se usuđujete da nam pretite?“, Soleimani je kazao u to vreme.

Izveštaj o napadu je došao u vreme povećanih tenzija između Irana i SAD zbog akcija u Iraku.

Krajem decembra hiljade pristalica jedne od šiitskih milicija provalile su u kompleks Ambasade SAD u centralnom Bagdadu.

RSE

 RSE
Autor 3.1.2020. u 09:25