U Nemačkoj uhapšeno 25 osoba osumnjičenih za planiranje državnog udara

RSE
Autor 7.12.2022. u 11:05

U Nemačkoj uhapšeno 25 osoba osumnjičenih za planiranje državnog udara

 Foto: Karl-Josef Hildenbrand/ DPA

Dvadeset pet osoba uhapšeno je u racijama širom Nemačke pod sumnjom da su planirali rušenje vlade. Nemački izveštaji kažu da je grupa ekstremno desničarskih i bivših vojnih pripadnika planirala da upadne u zgradu parlamenta i preuzme vlast, prenosi BBC.

Nemac koji se navodi kao princ Hajnrih XIII, 71, navodno je bio centralna figura njihovih planova. Prema saveznim tužiocima, on je jedan od dvojice navodnih kolovođa među uhapšenima.

Rečeno je da su među zaverenicima i članovi ekstremističkog pokreta Reichsburger (Građani Rajha), koji je dugo bio na udaru nemačke policije zbog nasilnih napada i rasističkih teorija zavere. Oni takođe odbijaju da priznaju modernu nemačku državu.

Procenjuje se da je oko 50 muškaraca i žena bilo deo grupe za koje se kaže da su planirale da zbace republiku i zamene je novom državom po uzoru na Nemačku iz 1871. godine – imperijom pod nazivom Drugi rajh. “Još nemamo ime ove grupe”, rekla je portparolka federalnog tužilaštva.

Racije su izvršene u većem delu zemlje, a dve osobe su uhapšene u Austriji i Italiji, javila je nemačka novinska agencija DPA. Privedeni bi trebalo da budu saslušani kasnije tokom dana.

Ministar pravde Marco Buschmann napisao je na Tviteru da je u toku velika antiteroristička operacija i da je, kako se sumnja, planiran oružani napad na ustavna tela. Savezni tužilac je rekao da je grupa planirala nasilni državni udar od novembra 2021.

Bivši pripadnici vojske takođe su bili značajan deo zavere o puču, navodi se u izveštajima. Među njima su bili bivši elitni vojnici iz specijalnih jedinica. Zaverenici su već uspostavili planove da vladaju Nemačkom, saopštilo je savezno tužilaštvo. Članovi su shvatili da svoje ciljeve mogu ostvariti samo “vojnim sredstvima i nasiljem nad predstavnicima države”, a to je uključivalo i izvršenje ubistava.

Javni emiter ZDF izvestio je da je bivši član krajnje desnice u donjem domu parlamenta, Bundestaga, takođe bio deo zavere i da je bio postavljen za ministra pravde grupe, a “princ Hajnrih” kao vođa.

RSE

RSE
Autor 7.12.2022. u 11:05