U Njemačkoj na snazi novi lockdown: Poznato je koliko će koštati i ko će najviše izgubiti

tačno.net
Autor 2.11.2020. u 08:36

U Njemačkoj na snazi novi lockdown: Poznato je koliko će koštati i ko će najviše izgubiti

foto: EPA

Za razliku od proljetne karantene, vrtići, škole, frizeri i trgovine ostat će otvoreni, ali podložni higijenskim i epidemiološkim mjerama. U hotelima bi trebalo prespavati samo u hitnim slučajevima, a ne u turističke svrhe

Najviše bi tokom jednomjesečnog zatvaranja prema DIW-ovim prognozama mogli izgubiti ugostitelji – oko 5.8 milijardi eura, prenosi Hina.

Zabavna industrija, sportske i kulturne institucije izgubit će 2.1 milijardu eura, trgovinu će drugo ovogodišnje zaključavanje koštati 1.3, a industriju 5.2 milijarde eura. Gubici se očekuju i u uslužnom i logističkom sektoru.

DIW je, međutim, uvjeren da će se sljedeće godine njemačko gospodarstvo početi oporavljati, ali samo uz uvjet učinkovite kontrole širenja koronavirusa.

Njemačka vlada spremna je preduzećima nadoknaditi značajan dio očekivanog prometa za studeni. Manjim tvrtkama, s do 50 zaposlenih, država će nadoknaditi 50, a većima 70 posto prometa.

Kancelarka Angela Merkel u subotu je uvjeravala da vlasti neće ostaviti privredu u nevolji i dogovorila mjere u ukupnom iznosu do deset milijardi eura kako bi im pružila financijsku potporu.

Njemačka od danas na najmanje mjesec dana uvodi nova graničenja u javnom životu kako bi suzbila širenje koronavirusa. Restorani, barovi i drugi ugostiteljski objekti bit će zatvoreni, ali moći će prodavati hranu i piće za van. Fitnes klubovi, saloni za tetoviranje, bazeni, studiji ljepote i masaže, kazališta, kina i koncertne dvorane prestat će raditi. Sve utakmice nogometne Bundeslige održat će se u studenom bez gledatelja.

Za razliku od proljetne karantene, vrtići, škole, frizeri i trgovine ostat će otvoreni, ali podložni higijenskim i epidemiološkim mjerama. U hotelima bi trebalo prespavati samo u hitnim slučajevima, a ne u turističke svrhe.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor 2.11.2020. u 08:36