U Oslu počeli veliki NATO manevri

RSE
Autor 25.10.2018. u 12:21

U Oslu počeli veliki NATO manevri

Foto: Reuters

U Oslu počinju veliki manevri NATO, u kojima učestvuje 50.000 vojnika iz 31 zemlje, sa 10.000 vozila, 250 aviona i 60 ratnih brodova. Vežba nazvana “Spoj trozupca 2018.” održava se na kopnu, moru i u vazduhu u centralnoj i istočnoj Norveškoj, okolnim delovima Atlantskog i Baltičkog mora, uključujući i Island, i vazdušnom prostoru Finske i Švedske.

Scenario je pokušaj NATO da oslobodi zemlju saveznicu, koja je bila meta oružanog napada i ona će, prema rečima generalnog sekretara NATO, Jensa Stoltenberga, ujedno biti i test snaga za brzo reagovanje.

“‘Spoj trozupca’ šalje jasnu poruku – našim zemljama i svakom potencijalnom neprijatelju – NATO ne traži konfrontaciju, ali smo spremni da branimo naše saveznike od svake pretnje. Ovo je velika vežba i veliki logistički poduhvat. Ovo je važan dan jer je ’Trozubac’ najveća NATO vežba od kraja Hladnog rata”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao i da su na manevre pozvane sve članice Organizacije za evropsku bebednost i saradnju i pozdravio to što su poziv prihvatile Rusija i Belorusija, koje je NATO ranije upoznao sa detaljima vežbe.

“NATO je upoznao Rusiju o vežbi na zajedničkom savetu ranije tokom godine. Naše članice poštuju dokument OEBS-a o transparentnosti vojnih aktivnosti. Rusija, s druge strane, nije nas obavestila niti o jednoj vežbi još od završetka Hladnog rata“, kazao je generalni sekretar NATO.

Uoči početka velike NATO vežbe, sastali su se ministri odbrane Rusije i Belorusije. Ruski zvaničnik, Sergej Šojgu, rekao je nakon sastanka da je vojna aktivnost NATO uz njihovu granicu dostigla „nivo bez presedana“ još od doba Hladnog rata.

“Severnoatlanska Alijansa aktivno eksploatiše mit o ruskoj pretnji. Nivo njihove borbene gotovosti uz naše granice raste baš kao i njihov intezitet. Države članice Alijanse sporovode vežbu ofanzivnih borbenih operacija. Geografski regioni koji se biraju za velike vežbe, sve su bliži i bliži granici Rusije. Pojačana je i nadzorna aktivnost NATO u oblasti Baltika i Crnog mora“, kazao je Šojgu.

Velika NATO vežba “Spoj trozupca 2018.” trajaće do 7. novembra.

RSE

RSE
Autor 25.10.2018. u 12:21

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija