U Otavi uhapšeno 70 demonstranata protiv epidemioloških mera

tačno.net
Autor 19.2.2022. u 09:53

U Otavi uhapšeno 70 demonstranata protiv epidemioloških mera

Foto: THE CANADIAN PRESS/Justin Tang

Kanadska policija je privela 70 demonstranata od početka svoje velike operacije da raščisti ulice glavnog grada Otave paralisane tri nedelje zbog demonstracija protiv anti-kovid mera.

“Do 15 časova (21 po srednjeevropskom vremenu) priveli smo 70 ljudi pod optužbama za mnogobrojne prestupe”, rekao je u petak, 18. februara vršilac dužnosti šefa policije Stiv Bel.

On je dodao da se operacija odvija “po planu” i da će za nju biti potrebno vreme.

Desetine kamiona, kampera i drugih vozila su odvučene, uključujući sva vozila koja su blokirala jednu od glavnih ulica u gradu, objavile su vlasti, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Jedan policajac je imao manju povredu, ali ni jedan demonstrant nije povređen, rekao je Bel.

Policija nastavlja da radi na tome da preuzme kontrolu nad ulicama grada, rekao je Bel i dodao da će raditi danonoćno na tome dok ne bude završeno.

Među uhapšenima su najmanje četiri vođe demonstranata.

Kanadska policija počela je u petak ujutro da hapsi kamiondžije koji blokiraju saobraćaj u Otavi treću nedelju zaredom u znak protesta zbog vladinih kovid mera.

Policija je na Tviteru objavila da su se neki od njih predali sami i da su uhapšeni ispred zgrade Parlamenta, a u četvrtak uveče su uhapšena dva lidera protesta.

Otava je poslednje uporište “Konvoja slobode”, protesta i blokada kamiondžija koji su počeli zbog obavezne vakcinacije vozača kamiona koji prelaze granicu Kanade i SAD, a kasnije prerasli u protest protiv svih mera uvedenih zbog COVID-a 19, ali i protiv premijera Džastina Trudoa, podseća AFP.

RSE

tačno.net
Autor 19.2.2022. u 09:53