U Poljskoj zvanično stupio na snagu kontroverzni zakon o zabrani abortusa

tačno.net
Autor/ica 28.1.2021. u 09:18

U Poljskoj zvanično stupio na snagu kontroverzni zakon o zabrani abortusa

foto: Reuters

Kontroverzni zakon je u prvoj fazi usvojen još u oktobru 2020. godine, ali je njegovo konačno usvajanje odgođeno zbog masovnih protesta nezadovoljnih građana širom Poljske, koji nisu bili za usvajanje ovog zakona.

Protesti zbog zabrane abortusa trajali su danima, a organizacija “Strajk Kobiet” i danas održava proteste u manjem obimu u Varšavi i drugim poljskim gradovima.

Nakon što je odgođeno konačno usvajanje zakona, u srijedu 27. januara desničarska vlada Poljske objavila je na zvaničnom Twitter nalogu kako će zakon biti usvojen nakon objave u Službenim novinama.

“Ustavni sud predstavio je pismeno obrazloženje zakona koji štiti život. U skladu s ustavom, zakon će biti objavljen u srijedu u Službenim novinama”, napisali su iz vlade.

Podsjetimo, Ustavni sud Poljske, koji je pod kontrolom vladajuće konzervativne partije Pravda i zakon, donio je odluku kojom je zabranio postupak abortusa u Poljskoj u gotovo svim slučajevima.

Prema novom zakonu, žene u Poljskoj će imati pravo na abortus samo u dva slučaja i to ukoliko je majčin život u opasnosti, ili ako je trudnoća posljedica silovanja. Ranija odluka kojom se abortus dozvoljava u slučaju da je došlo do oštećenja fetusa izbačena je iz novog zakona.

Poljska je kroz historiju nekoliko puta donosila slične zakone koji su tretirali pitanje abortusa, a prema zvaničnim podacima, kada je riječ o Evropskoj uniji, Poljska ima uvjerljivo najrigoroznije zakone ove vrste.

Zbog nemogućnosti da se abortusi obavljaju u bolnicama i zbog manipulacije podacima, žene u Poljskoj se sve češće odlučuju na ilegalne abortuse, a takvih slučajeva je više od 200.000 tokom jedne godine.

Nakon što je zakon o abortusu zvanično stupio na snagu, nezadovoljni građani najavili su nove proteste koji su već održani u srijedu ispred prostorija vladajuće stranke, a trebali bi se nastaviti i u narednim danima na ulicama poljskih gradova.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 28.1.2021. u 09:18